NEMA PROMJENE NA VIDIKU

MUKE ZA VOZAČE: Cijene svih goriva od ponoći opet skočile, ali to nije najgora vijest!

Vozači već treći tjedan slušaju loše vijesti o cijenama goriva koje su i ovog utorka porasle i to bez izuzetka. Štoviše, ako se dosadašnji trendovi nastave što je lako moguće, i idući tjedan cijene će opet skočiti.

Treći tjedan za redom u Hrvatskoj rastu cijene goriva. Prema informacijama portala Cijenegoriva.info, cijena litre eurosupera 95 od utorka je viša za 17 lipa i sad se prodaje u rasponu od 8,41 do 8,45 kuna, ovisno o kompaniji. U posljednja tri tjedna, litra benzina poskupila je ukupno 29 lipa zbog čega je prosječni spremnik od 50 litara skuplji za 14,5 kuna.

Porasla je i cijena eurodizela čija je litra sada skuplja za 18 lipa i se prodaje u rasponu od 7,60 do 7,63 kuna. U posljednja tri tjedna litra te vrste goriva viša je ukupno 30 lipa, čime je prosječni spremnik od 50 litara skuplji za 15 kuna.

Cijena autoplina porasla, al’ neki ga i dalje prodaju jeftinije

Također, od utorka vozači koji koriste autoplin litru plaćaju 13 lipa više, a na većini postaja prodaje se po cijeni od 3,82 kune. Neki distributeri kao što je Plinski centar Zagreb tu vrstu goriva i dalje prodaju po čak 30 lipa nižoj cijeni (3,52 kuna).

Promjena cijena goriva u Hrvatskoj posljedica je kretanja cijena naftnih derivata na takozvanom Mediteranskom tržištu i kretanja tečaja dolara u odnosu na kunu. Prosječni tečaj prošloga tjedna porastao je za 1,05 posto. No, treba upozoriti kako je barel sirove nafte (tipa Brent, iako izravno ne utječe na formiranje cijena u Hrvatskoj, ali pokazuje trend) prvi put u posljednja tri mjeseca preskočio razinu od 40 dolara. U posljednjih mjesec dana cijena barela je skočila ukupno 21 posto, što znači da ako se nastavi ovaj trend možemo sigurno očekivati i nastavak rasta cijena goriva u Hrvatskoj.

DO PONOĆI NATANKAJTE AUTE : Opet poskupljuje gorivo

SPREMNIK JEFTINIJI 80-AK KUNA: Hrvati pronašli način kako gorivo platiti još manje

Povratak na Net.hr