Možete odahnuti, nema poskupljenja registracija

Prijevoznici pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u utorak su upozorili da su spremni teškim kamionima blokirati prometnice ako Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture od 1. srpnja poveća osnovnu naknadu za uporabu javnih cesta sa 215 na 323 kune.

Taj novi pravilnik o naknadama, tvrde, poskupio bi registraciju svih dva milijuna vozila u Hrvatskoj. Najviše bi pogodilo oko 177 tisuća gospodarskih vozila – kamiona, autobusa, kao i sto tisuća traktora.

Riječ je o nesporazumu

Ministarstvo je odmah opovrgnulo poskupljenje tih naknada od 1. srpnja, napominjući da je riječ o nesporazumu. Izrada spornog pravilnika je u radnoj formi, a ako se bude mijenjao, o njemu će se povesti javna rasprava od mjesec dana, tijekom koje će svi zainteresirani moći iznijeti svoja mišljenja i primjedbe, rekla je za Novi list Renata Ivanović, glasnogovornica Ministarstva.

“Ne možemo prihvatiti još jedan namet koji poskupljuje ne samo teretni, nego i putnički prijevoz, jer je konkurencija oko nas sve jeftinija i oštrija”, tvrdi Dario Majić, voditelj Grupacije teretnog prometa pri HGK-u.

Prijevoznici u Komori kritizirali su službe Ministarstva zato što u pripremi pravilnika nisu vodile konzultacije s njima, nego s Marijanom Banellijem, savjetnikom udruge Hrvatski cestovni prijevoznici pri HUP-u.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Prijevoznici-zaprijetili-blokadom-cesta-Ministarstvo-odustalo-od-poskupljenja-registracija

Povratak na Net.hr