U mirovinu bismo mogli ići i kasnije nego što smo mislili

Povisite dobnu granicu za umirovljenje na 67 godina, povećajte nultu stopu PDV-a na određene proizvode na 10 posto, racionalizirajte prekomjernu zaposlenost i plaće u javnom sektoru. Sve to hrvatskim vlastima preporuča MMF u zaključnoj izjavi nakon posjeta Hrvatskoj.

Predstavnici MMF-a bili su u Hrvatskoj u okviru redovnih godišnjih konzultacija, a u izvješću također preporučaju veću fleksibilnost na tržištu rada i revidiranje neodrživih mirovinskih i zdravstvenih sustava. Zaključili su i da su gospodarski izgledi slabi, a rizici veliki, te da su za promjene trenda potrebne dalekosežne reforme, za koje je plan već odavno trebao biti donesen.

Hrvatska je u recesiji, za 2012. predviđa se pad BDP-a za 1,5 posto, a u 2013. skroman rast od 0,75 posto. Za povratak na putanju snažnog rasta BDP-a u srednjoročnom razdoblju i preokretanje trenda snažnog rasta nezaposlenosti Hrvatskoj su potrebne dalekosežne reforme, piše u zaključnoj izjavi objavljenoj na internetskoj stranici Hrvatske narodne banke.

“Započet je program strukturnih reformi neophodan za ponovno pokretanje rasta i povećanje potencijala gospodarstva, ali je i dalje potrebno potpuno razviti i javnosti objasniti reforme u važnim područjima. Ključni prioriteti politike su – oblikovati, objaviti i provesti vjerodostojan i uravnotežen paket fiskalne konsolidacije kako bi se osigurala srednjoročna fiskalna održivost, započeti dalekosežne strukturne reforme radi poboljšanja konkurentnosti i izgleda za rast te održati financijsku stabilnost obuzdavanjem rizika financiranja i kreditnog rizika”, naveli su članovi misije.

Povratak na Net.hr