Mislite da kupujete hrvatsko, a od hrvatskog ni h!

U Hrvatsku se godišnje uveze hrane u vrijednosti većoj od dvije milijarde dolara, odnosno više od 10 milijardi kuna, a izveze hrane koja vrijedi tek 1,4 milijarde dolara.

Najveći su uvoznici hrane maloprodajni trgovački lanci poput Konzuma, Lidla, Kauflanda i Plodina, zatim prehrambena prerađivačka industrija poput PIK Vrbovca, Gavrilovića, Podravke…

Mnogi Hrvati tako misle da kupuju domaće samo zato što se na proizvodu nalazi logo i naziv hrvatske firme, no pri tome jako griješe. Rijetko tko čita detalje deklaracija na pakiranjima proizvoda, pa se tako rijetko primjećuje da je, primjerice, suho grožđe koje prodaju domaće tvrtke podrijetlom iz Turske.

Kukuruz iz Mađarske, rajčica iz Italije

Suhe smokve također su iz Turske, a iz iste zemlje dolaze i suhe marelice. Sjeckana rajčica u pakiranjima domaćih proizvođača je iz Italije, a kukuruz iz Mađarske. Jedino je konzervirani grašak domaći, odnosno rastao je u Hrvatskoj, piše Glas Istre.

Nemamo očito ni svoga začinskog bilja. Tako bosiljak dolazi iz Egipta, lovor je iz Turske, a jedino je peršin domaći. Kao zemlja na moru nemamo ni dovoljno svoje ribe. U dućanima se tako, pakiran od naših tvrtki, prodaje smrznuti oslić koji nam dolazi čak iz Argentine. Ima tu i smrznute ribe s Islanda i Španjolske, dok se maslinovo ulje na našim policama radi od maslina koje su stigle iz Italije i Grčke.

Povratak na Net.hr