NEVOLJE U CARSTVU

MINISTAR MARIĆ O PROBLEMIMA SVOGA BIVŠEG POSLODAVCA: ‘Nisu nam se obratili, ali pratimo situaciju u Agrokoru’

Iako otamo negiraju probleme, najveće poslovno carstvo u Hrvatskoj, koncern Agrokor, u financijskim je nevoljama nakon što je pala vrijednost njegovih obveznica, a navodno su propali i pokušaji novih kreditnih aranžmana.

Glasine o problemima u Agrokoru, pa čak i prijetnje bankrotom, prošloga je tjedna dodatno podgrijao veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov rekavši kako njegova zemlja, odnosno tamošnje banke, više neće davati kredite kompaniji Ivice Todorića.

“Mi smo puno puta davali kredit Agrokoru jer smo htjeli stabilizirati tvrtku. Više nećemo davati kredite. Nadam se da će Agrokor vratiti sve svoje obveze i kredite. Sberbank kreditira različite gospodarske subjekte. Ako će se Agrokor ponovno obratiti, dakako da ćemo razmotriti to pitanje, ali isključivo u svjetlu svih financijskih poteškoća u kojima se nalaze”, kazao je Azimov.

‘POSTAVILI SU MI TO PITANJE…’: Ruski veleposlanik objasnio zašto je na presici govorio o Agrokorovim kreditima

“To je nešto na što država mora obratiti pažnju”

Iz Agrokora su na to uzvratili suzdržanim priopćenjem u kojem su istaknuli kako “Agrokor ima intenzivnu i kontinuiranu komunikaciju sa svim investitorima pa tako i s investitorima iz Rusije” te da “trenutačno nema nikakvih zahtjeva za novu izloženost ruskih investitora”. U javnosti se sve češće govori o tome kako će država morati “spašavati” najveću domaću kompaniju.

O problemima Agrokora danas je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” među ostalim govorio i ministar financija Zdravko Marić. koji je i sam došao u Vladu iz te kompanije u kojoj je bio izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala.

“U ovom trenutku mi nismo ni u kakvim kontaktima. Kompanija nam se nije obratila, a mi pratimo razvoj događaja. To je najveća hrvatska kompanija, zapošljava preko 60 tisuća ljudi u regiji, 40 tisuća samo u Hrvatskoj. To je sigurno nešto na što država mora obratiti pažnju”, kazao je ministar financija Marić dodajući kako se nada da će Agrokor naći izlaz iz ove situacije i da neće doći u veće probleme.

MINISTAR MARIĆ NAKON PADA KREDITNOG REJTINGA: ‘Agrokor neće bankrotirati’

maric152

Tražit će izuzeće ako se bude odlučivalo o Agrokoru

Upitan hoće li kao bivši zaposlenik zatražiti izuzeće od odlučivanja ako dođe do toga da Vlada bude morala intervenirati u Agrokoru, Marić je odgovorio kako je i dosad činio tako.

“U nekim stvarima koje su bile izravno ili neizravno vezane uz kompaniju, jasno sam pokazao stav oko toga”, kazao je.

Također je upitan i o neplaćanju koncesije za korištenje otoka Smokvica vela kod Rogoznice na kojem se vlasnik Agrokora i njegova obitelj odmaraju.

“Situacija oko otoka je malo složenija jer primatelj koncesije je treća stranka i tu je bilo određenih propusta, ali ima načina kako to riješiti. To se ne smije događati”, odgovorio je Marić.

Marić je, inače, bio pomoćnik ministra financija 2008. godine kada je na čelu tog resora bio Ivan Šuker. Dolaskom na vlast Kukuriku koalicije predvođene SDP-om, tada novoimenovani ministar financija Slavko Linić ponudio mu je da ostane na dužnosti, no Marić je zahvalio na tome i otišao u Agrokor. U Vladu se vratio kao ministar financija u kratkom mandatu premijera Tihomira Oreškovića, a jesenas ga je, nakon izvanrednih parlamentarnih izbora, na istom položaju zadržao i sadašnji premijer Andrej Plenković.

IMOVINSKE KARTICE MINISTARA: Jedan ima veću vrijednost na ruci nego drugi u garaži

 

Povratak na Net.hr