Ministar Lorencin napokon progovorio o ne baš sjajnoj sezoni

Ministar turizma Darko Lorencin ne zamara se vikend statistikama prema kojima je u prva dva srpanjska vikenda u Hrvatsku cestovnim putem ušlo 340.000 stranaca manje nego prošle godine. Kaže da su za njega jedine relevantne brojke za srpanj one ukupne, koje će objaviti u prvom tjednu kolovoza.

Ministar turizma Darko Lorencin posljednja dva dana bio je u Irskoj na službenom putu. Mnogi su ga tražili i prozivali uznemireni podacima MUP-a i HAC-a da je u Hrvatsku prva dva vikenda u srpnju ušlo 340 tisuća stranaca manje nego prošle godine.

“Ne može se reći stranaca i teško je procijeniti tko su stranci, jer te evidencije ne uključuju domaće strance. Pozvao bih se samo na trendove koji su bili protekle godine gdje je ukupni promet na cestama pao 6,6 posto, a istovremeno imali smo porast turističkog prometa od 4 posto. Ima tu određenih stvari u toj strukturi koje nisu relevantne, i tu bih stao i ne bih dalje komentirao. Ove vikend statistike vrlo često nisu adekvatne i mi komentiramo samo podatke na razini mjeseci”, kazao je Lorencin.

Prevrtljiva godina

Istodobno, brojke koje dobivaju od zračnih luka zadnja dva tjedna su jako dobre. Lorencin kaže da se sve budno prati i da opuštanja nema. Italija i Grčka padaju, a Hrvatska jedina uz Španjolsku bilježi rast, i taj će trend nastojati održati. Svaka sezona ima svoje izazove, pa tako i ova.

“Moguće su sve opcije, zašto ne, ova turistička godina je izrazito prevrtljiva, teška i nepredvidljiva. Ima puno stvari koje su možemo reći, izvan mogućnosti utjecaja”, rekao je Lorencin podsjetivši da smo u predsezoni imali ružno vrijeme i nepovoljan razmještaj blagdana.

Ipak, kaže, zasada nema razloga da ne bude optimist.

“Za sada barem i prema najavama i prema informacijama naše mreže HTZ-a booking i organizirani dolazak teče redovito, dok možda malo kod tih last minute dolazaka, koji isto nose jedan dio kolača, malo je stresnije”, objašnjava Lorencin.

Niti mogu niti želim bježati od činjenice da je vizni režim negativno utjecao na dolazak turista s tog tržišta, kaže ministar. Uvjeren je da su učinili sve što su mogli, a prema prvim podacima i u usporedbi s drugima pad broja turista iz Rusije maksimalno je amortiziran.

Za ministra nema odmora

“To je princip velikih brojki koji se pokazao i na našem primjeru. Ipak, u prvih šest mjeseci imamo manjak od 10 posto, a prema iskustvima drugih, novih, zemalja članica koje su uvodile vizni režim za to tržište pad se kretao između 10 i 20 posto”.

Ministar turizma u turističkoj sezoni neće na godišnji.

“Ne znam baš kako je krenulo da ću na godišnji. Apsolutno ništa ne planiram i najvažnije mi je da se ovaj glavni dio turističke sezone odvija dobro. Možda ću dan-dva negdje uštipnuti, ali glavninu vremena ću provesti na radnom mjestu”, kazao je ministar.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr