POREZNA REFORMA

MINISTAR FINANCIJA SUZIO KRUG UZDRŽAVANIH OSOBA: Za ove bližnje više nećete dobivati porezne olakšice

S prvim danom iduće godine na snagu će stupiti odredba kojom se uzdržavanim članovima uže obitelji smatraju bračni drug, roditelji i djeca poreznog obveznika te punoljetne osobe kojima je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu.

Drugim riječima, u kategoriju uzdržavanih osoba više ne ulaze unuci i praunuci, bake i djedovi, punci i punice, maćehe te svekri i svekrve, osim ako porezni obveznik nije imenovan njihovim skrbnikom, piše tportal.

MINISTAR FINANCIJA O SMANJIVANJU POREZNE PRESIJE: ‘Znate moju ustaljenu rečenicu…’

Do sada se moglo uzdržavati i bivše bračne drugove

To ujedno znači da će biti manji krug osoba za čije uzdržavanje porezni obveznici mogu automatski koristiti poreznu olakšicu. Poreznom reformom koju je kreirao ministar financija Zdravko Marić, osnovni osobni porezni odbitak povećan je na 3.800 kuna, a za svakog odraslog uzdržavanog člana građani imaju pravo na 1.750 kuna dodatnog poreznog odbitka, pod uvjetom da im godišnji oporezivi primici ne prelaze 15.000 kuna.

Do sada se kao uzdržavanog člana moglo prijaviti i roditelje bračnog druga ili bivše bračne i izvanbračne drugove, a bake i djedovi su, primjerice, mogli prijaviti unučad kao uzdržavane članove.

HRVATSKA JE DRUGA NAJSIROMAŠNIJA ZEMLJA EU: A znate li kako stojimo po udjelu poreznog opterećenja?

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr