IZNAD OČEKIVANJA

MINISTAR FINANCIJA: ‘Agencija S&P prepoznala je rezultate gospodarskog rasta i boljih javnih financija’

Povodom ocjene Agencije Standard & Poor’s, koja je povećala izglede za Hrvatsku uz nepromijenjeni kreditni rejting, oglasio se i ministar financija Zdravko Marić.

”Tu objavu treba gledati pozitivno, u skladu je s našim namjerama i očekivanjima. Govorio sam da je cilj u kratkom roku stabilizirati izglede i popraviti rejting. S&P je prepoznao rezultate u smislu gospodarskog rasta koji je iznad njihovih očekivanja, a dio leži u poboljšanom stanju javnih financija”, kazao je, kako prenosi N1, ministar Marić.

Odavno znao što će se dogoditi

Dodao je da je deficit unutar 2 posto BDP-a, te podsjetio da je prije 10 mjeseci bio među malobrojnima koji su govorili da će Hrvatska zabilježiti smanjenje duga u BDP-u. To je, kaže, utjecalo na ovakvu ohrabrujuću odluku.

Kazao je kako je to dobra vijest za investitore i dobar uvod u sljedeću godinu.

”Na ovom području radimo neko vrijeme i 2016. je bila godina kad smo radili da si olakšamo 2017., sjetit ćemo se i oduke da odbijemo zaduživanje na inozemnom tržištu. U 2017. ćemo nastaviti na dobar i učinkovit način upravljati javnim dugom”, kazao je Marić najavivši još niži deficit iduće godine.

TEHNIČKI MINISTAR FINANCIJA MARIĆ SE HVALI: ‘Dugo nismo vidjeli ovako nizak deficit… Kreditne agencije dignut će nam rejting!’

US-FINANCE-ECONOMY-STANDARD & POOR'S

Iduće godine još niži deficit

”U našim projekcijama iz današnje perspektive projiciramo preko 3 posto rast BDP-a, ali evidentna je elastičnost u uvozu – treba jačati domaću potražnju i domaće gospodarstvo. Prvi cilj nam je štiti nacionalne interese i ne dovoditi u opasnost proračun. Kreditne agencije su lakše na okidaču kad rejting ide dolje nego kad ide gore. Preko 6 godina treba da se rejting vrati. Ono što je ključno je na nama. Mi moramo isporučiti te rezutate. 2016. su isto postojale kritike da je proračun preambicizan pa smo isporučili”, rekao je ministar.

Rekao je da porezna reforma neće biti jedina reforma ove vlade, već da je potrebno raditi iskorake u elementima koji su opterećujući za proračun, a to su zdravstvo i državna administracija i reforma uprave, kao i niz mjera za olakšavanje poslovanja.

POSKUPLJUJU KREDITI: Standard and Poor’s nakon Brexita snizio rejting cijeloj Europi!

Prvi pozitivni pomak u 9 godina

Agencija Standard & Poor’s (S&P) zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na ‘BB’ i kratkoročni na ‘B’, no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što je prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u devet godina. Poboljšanje izgleda u S&P-u obrazlažu boljim nego što se procjenjivalo rastom gospodarstva i fiskalnim ishodom u 2016. godini jer nepovoljni učinci političkih potresa i prijevremenih izbora nisu bili toliko izraženi koliko su u toj agenciji očekivali.

Osim toga, analitičari S&P-a očekuju nastavak povoljnijih trendova i sljedeće godine jer je nakon prijevremenih izbora smanjena politička neizvjesnost.

MARIĆ OTKRIO KOME ĆE ‘REZATI’: ‘Imat ćemo najmanji deficit u 10 godina, ali za njih neće biti novaca’

Povratak na Net.hr