Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Mijenja se propis zbog kojeg u smece bacamo ogroman novac?

Tjestenina, sol, kava ili riza – to su namirnice koje se mjesecima moze cuvati u kuhinji i jos uvijek su dobre za jelo. Ipak, Europljani bacaju u smece tone takve hrane. Zbog cega?

Za sve je krivo nekoliko rijeci koje potrosaci mogu procitati na proizvodima. “(Najbolje) upotrijebiti do…” ili “(Najbolje) upotrijebiti do kraja…, to je formulacija koja ocito toliko zbunjuje potrosace da u smece bacaju i hranu koja je apsolutno jestiva i kojoj nije prosao rok trajnosti, pise Deutsche Welle.

Da se to ubuduce vise ne bi dogadalo, njemacki ministar poljoprivrede Christian Schmidt je pocetkom ovog tjedna u Bruxellesu zatrazio brisanje sporne formulacije s cijelog niza dugotrajnih proizvoda kao sto su kava ili sol.

“Razbacujemo se hranom”, izjavio je Schmidt na sastanku ministara poljoprivrede zemalja clanica Europske unije. “Samo u Njemackoj se u smece baci jedanaest milijuna tona namirnica”, dodao je. A u cijeloj EU godisnje u kantama za smece zavrsi cak 89 milijuna tona hrane, stoji u jednom dokumentu o kojem su raspravljali resorni ministri.

Za Schmidta nema sumnje: jedan od razloga bacanja hrane je cinjenica da potrosaci jednostavno ne razumiju ono sto pise na ambalazi. Oni misle da je “(Najbolje) upotrijebiti do…” zapravo rok trajnosti nekog proizvoda. U Njemackoj je to formulacija koja je zakonski propisana jos prije 30 godina.

Jamstvo kvalitete, a ne rok trajanja
Proizvodaci tako navode datum do kojeg ce namirnice, pod uvjetom da ih se ne otvori i da ih ispravno skladisiti, zadrzati svoje specificne osobine poput ukusa, mirisa, boje, konzistencije ili izgleda. Ne radi se dakle o roku trajanja neke namirnice, vec o jamstvu kvalitete proizvoda.

Nizozemska i Svedska su na razini Unije vec pokrenuli inicijativu koja ide i korak dalje. “Stvarno je potrebno da nesto poduzmemo”, tvrdi nizozemska ministrica poljoprivrede Sharon Dijksma. Izmedu ostaloga se planira ukidanje datuma “(Najbolje) upotrijebiti do…” za proizvode koji su dugog vijeka, npr. kava, riza ili tjestenina.

“Sve dok su namirnice u redu i sve dok ih se moze konzumirati, to bi moralo i jasno stajati na ambalazi”, dodao je njemacki ministar Schmidt. Na lako kvarljivim proizvodima poput mesa i ubuduce bi trebala stajati oznaka o “(Najbolje) upotrijebiti do…”, ali na drugim proizvodima ne.

(Najbolje) upotrijebiti do…

Kad se radi o hrani, u nacelu vrijedi pravilo: sto je preporuceni rok duzi, duzi je i rok u kojem se taj proizvod moze i konzumirati bez ikakvih posljedica za zdravlje. Kod proizvoda kod kojih taj rok iznosi dva tjedna, hranu se uz odgovarajuce sladistenje, bez problema moze konzumirati i nekoliko dana nakon sto taj rok istekne.

Kod proizvoda kod kojih izmedu datuma proizvodnje i isteka takvog roka ima i po nekoliko mjeseci, hranu se moze konzumirati i tjednima nakon isteka navedenog datuma.

http://www.dw.de/%C5%A1to-zna%C4%8Di-najbolje-upotrijebiti-do/a-17648889

Povratak na Net.hr