ONI NE ČEKAJU NEGO RADE

‘MI IMAMO POSLA I ZARAĐUJEMO DO 50 TISUĆA KUNA’: Nema ih na burzi, na stolu su im ponude iz Amsterdama, Beča, Berlina…

Dok brojni Hrvati mjesecima pa i godinama sjede na Zavodu za zapošljavanje jer su završili školu s kojom nikome ne trebaju, a roditelji djecu ne žele dati u majstorski zanat jer očekuju da primjerice završe ekonomiju ili pravo, automehaničari i stolari koji trebaju majstore itekako tragaju za njima, a oni koji rade itekako dobro zarađuju, piše Slobodna Dalmacija. Stoga se svima sadašnjim i budućim nezaposlenima preporučuje školovanje za majstora ili prekvalifikacija.

Prema istraživanju HZZO-a, majstori na Zavodu provedu najviše tri mjeseca, a 37 posto ih odmah dobije posao na neodređeno. Elizabeta Bego iz Obrtničke komore Županije splitsko-dalmatinske tvrdi kako su u tom kraju dobro došli svi oni koji “rade rukama” ne izdvajajući neki zanat posebno.

“I sama sam kod kuće imala problem sa svojima kad sam sina podržala u odluci da ide u Obrtničku tehničku školu, a ne u gimnaziju, ali nisam požalila, jer on se danas kao elektroničar mehaničar ne može obraniti od ponuda. Oni vam mijenjaju poslodavce kako ih je volja. U petak daju otkaz, a u ponedjeljak su već četiri ponude na stolu, i to kakve: iz Amsterdama, Beča, Berlina i Bonna.

U Splitu postoje dvije agencije koje traže majstore svih struka i kvalifikacija, i pronalaze im u roku odmah poslove i u nas i vani”, priča Bego, kriveći naš menatlitet za to što se djeca ne usmjeravaju na zanate. Pritom ističe kako građani nemaju pojma da majstori na ispitu promijene “pet vrsta rukavica i najviše posla obavljaju na računalu”.

DOBRA PRILIKA: Osječani išli u Dublin na praksu pa im ondje ponudili posao

Liječnik prvu plaću dobije tek nakon 30-te

Istodobno dok su u Hrvatskoj traženi zidari, tesari, armirači… koji dobro zarađuju, ravnatelj Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita Ivan Kovačević kaže kako ove godine u te smjerove nije upisan niti jedan. Pritom napominje kako roditelji imaju pogrešan pogled na ta zanimanja, ali i da je sustav zakazao te da bi trebali biti sličniji drugim zemljama EU-a.

“Svaki roditelj bi da njegovo dijete bude liječnik, a znate koliko liječniku treba da dobije prvu plaću, doživi i trideset i više godina, a moji vam je učenici dobiju već sa sedamnaest! Nakon što ispeku zanat, brzo se osamostale i eto ih i do pedeset tisuća kuna plaće bruto, a recite mi tko to od svih tih ‘finih’ profesija u Hrvatskoj ima? Ajde, tko?”, komentira stolar i voditelj školskih radionica u Obrtničko-tehničkoj školi Milivoj Kalebić dodajući kako danas dobar stručnjak za elektroinstalacije može i u Hrvatskoj i u ostalim zemljama EU-a birati što god poželi, a da je za stolare samo nebo granica jer su danas oni pravi dizajneri. Isto je dodaje i s drugim majstorskim zanatima.

NJEMAČKOJ NEDOSTAJE 690.000 RADNIKA: Želite pobjeći iz Hrvatske? Ovo su zanimanja koja se najviše traže

‘Mi sebi možemo priuštiti i ljetovanje i skijanje’

“Kažu, nema srednje klase? Pa, obrtnici su vam nova srednja klasa, oni sebi mogu priuštiti i ljetovanje i skijanje, ma što ih je god volja ako žele raditi, jer posla imaju preko glave i zato mogu birati gdje će doći, kome će doći i pod kojim uvjetima.

Oni vam ujutro popravljaju automobile u nekom servisu za šest, sedam tisuća kuna, popodne rade za sebe, a kad ispeku zanat, otvore svoju radionicu i krenu zapošljavati druge. Meštri su traženi i to je činjenica”, kaže Kalebić dodajući kako meštri danas i najgore drže na plaći jer nove ne mogu pronaći. Uz to dodaje da djecu na razmjeni vode i u druge zemlje pa kad vide koliko je ondje dobro dobiju samopouzdanje, a i otvore im se brojni putevi.

Povratak na Net.hr