NIJE ZADOVOLJAN

BIVŠI MINISTAR TVRDI: ‘Zbog Marićeve reforme poskupjet će kruh, mlijeko i lijekovi’

Boris Lalovac zabrinut je zbog nekih poteza svog nasljednika kad je porezna reforma u pitanju. Smatra da nije cjelovita, a pribojava se i njenih učinaka na gospodarstvo.

Bivši ministar financija Boris Lalovac tvrdi kako reforma njegovog nasljednika nije cjelovita te da se ne može vidjeti njen cjeloviti učinak jer se vidi što se daje, ali se ne vidi što se uzima. Lalovac pritom misli da Marić sve informacije daje na kapaljku, piše Tportal.

Dok pozdravlja dio koji se odnosi na porezno rasterećenje rada na kojem je i sam radio, zabrinjava ga ukidanje najniže stope PDV-a na lijekove, hranu i ostale osnovne potrepštine.

“To znači da će osnovne potrepštine, hrana, mlijeko i knjige, poskupjeti sa šest na 12 posto. To je značajan udar na standard hrvatskih građana i imat ćemo najvišu – najnižu stopu PDV-a u Europi”, kaže Lalovac.

PRVA SJEDNICA NOVE VLADE: Predstavljena velika reforma poreznog sustava, pogledajte što se sve mijenja!

Moguće muke po turizmu i mladima

Sumnjičav je i kad je u pitanju ugostiteljstvo jer je on u tom sektoru PDV smanjio, dok ga Marić podiže na 25 posto.

“Znamo da je turizam rastao zbog nižih stopa PDV-a i ne znam kako će reagirati turistička industrija, s obzirom na to da su već ukalkulirali cijene za iduću godinu”, komentirao je Lalovac.

Međutim, najgore mu je ipak uvođenje poreza na nekretnine na mala vrata.

“Mladi ljudi koji imaju novije stanove će plaćati više, a oni koji su otplatili svoje stanove će plaćati manje”, zaključio je.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr