Loše vijesti za sve ljubitelje ovog proizvoda

Proizvođači i ljubitelji proizvoda od lješnjaka, uključujući i Nutellu, morat će se pripremiti na povećanje cijena, nakon što je loše vrijeme uništilo usjeve.

Oko 70 posto svjetskih usjeva lješnjaka nalazi se u blizini obale turskog Crnog mora, ali ove godine žetva će biti vrlo siromašna nakon oluja i mraza koji su u ožujku zahvatili ovo područje. Najgore je što je loše vrijeme zahvatilo cvjetove lješnjaka u najvažnijem trenutku njihovog rasta. Sve ovo rezultiralo je da je cijena lješnjaka odletjela u nebo, točnije više od 60 posto.

‘Proizvođači čokolade jedva su se pomirili s rastom cijene kakaa, a sada će se nositi i s novim cijenama lješnjaka’, rekao je Guardianu Michael Stevens, trgovac iz Edinburgha.

Iako se još ne zna kolika je zapravo šteta od lošeg vremena, Turci smatraju kako će uspjeti isporučiti tek 540.000 tona od predviđenih 800.000 tona.

Ferrero, koji stoji iza svima omiljene Nutelle i Ferrero Rochera, kupuje čak 25 posto svjetskih zaliha lješnjaka, što ga čini najvećim kupcem na svijetu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr