Evo što nas čeka ako u Hrvatsku dođe MMF

Iako zasada Vlada nema namjeru zvati MMF upomoć, ako nam padne kreditni rejting, teško bismo se mogli izvući bez njegove pomoći, ne skrivaju u Banskim dvorima. Što bi to značilo za građane, objašnjavaju ugledni ekonomski stručnjaci.

Ako se nastave crne brojke poput smanjenja investicija, pada BDP-a, pada potrošnje, MMF nam ne gine, jasni su analitičari.

“Ako tu nešto pozitivnije krene, možemo očekivati da ćemo se onda postupno vraćati na stazu stabilnosti, ako ne, onda ima onaj izlaz o kojem se već pomalo i govori, a to je Međunarodni monetarni fond i njegov sklop mjera koji će biti žešći nego što mi očekujemo”, kaže ekonomski stručnjak Žarko Primorac.

“Što bi onda tražilo smanjivanje plaća vjerojatno negdje 10 do 15, možda i 20 posto. Smanjivanje broja zaposlenih u državnoj upravi vjerojatno za pet do deset posto, a onda bi sljedeće na redu bile subvencije, pa socijalne naknade, a onda bi na kraju na redu bile i mirovine”, istaknuo je Jurčić.

MMF neizbježan ako nam padne rejting

Vlada se mora usmjeriti na mjere gospodarskog rasta, savjetuje bivša ministrica financija HDZ-ova Martina Dalić.

“Smatram da bi bilo jako loše da Hrvatska u članstvo Europske unije stupi u kontekstu aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, koji će vjerojatno postati neizbježan ako padne kreditni rejting”, kaže Dalić.

Podsjetimo, Ministar financija Slavko Linić u četvrtak je ponovno pojasnio hoće li i kada Hrvatska zvati u pomoć Međunarodni monetarni fond.

‘Vlada provodi svoju politiku’

“Kad je pitanje da li dolazi MMF, ja odgovaram ne. Vlada provodi svoju politiku, imala je hrabrosti i uvela štednju, disciplinu, pregovara o vrlo ružnim uvjetima sa sindikatima, grubo se obračunavamo s udrugom poslodavaca.

Prema tome, Vlada je ta koja je ostala sama, bez potpore poslodavaca, ali ipak i sa potporom najvećeg dijela sindikata. Mi provodimo štednje, mi se odgovorno ponašamo. Prema tome, MMF nam ne treba, i to kažem kad me netko pita da li trebamo MMF”, kazao je Linić.

Srbija zove MMF

Susjedna Srbija svjesna da ima za plaće još samo mjesec dana, već se obratila MMF-u. Najavljeno je dizanje PDV-a i smanjenje plaća, a ministar financija Mlađan Dinkić javnom sektoru poručuje.

“Njihova plaća će biti smanjenja i plaće svih ostalih, koji su iznad tog nivoa, do maksimalnog nivoa, od sadašnje plaće 140 tisuća, sa minulim radom je to oko 160 tisuća, ako netko bude nezadovoljan smanjenjem plaće, ima mogućnost da traži posao u privatnom sektoru”, upozorio je Dinkić.

Povratak na Net.hr