Navis Mysterium

LJEPOTA IZ MORA! Dubrovčanin osmislio jedinstveni proizvod, trežen je i u Americi i Hong Kongu

Edi Bajurin iz Dubrovnika i njegov partner proizvode unikatan, ali i vrlo skup proizvod. No, cijena nije prepreka da zbog svoje posebnosti njihov Navis Mysterium naručuju i kupci iz Amerike ili Hong Konga.

Dubrovčanin Edi Bajurin idejni je tvorac jedinstvenog hrvatskog proizvoda koji jedan dio ljudi svrstava u suvenire, a drugi u zanimljivo dizajniranu vinski avanturu, piše DuList. Svoj proizvod nazvao je Navis Mysterium.

“Posebno mi je bitno reći kako ovo nema nikakve veze s kineskim suvenirima, jer je sve do posljednjeg detalja hrvatsko. Jadransko more, vino ‘Plavac 2012.’ iz Janjine, glina koja se peče u Požegi, ‘noge’ od kovanog željeza iz Siska, pa borovina za kutije koje se rade u Varaždinu, staklo, pluto… Sve je hrvatsko, a uz to htjeli smo da bude što bliže originalu”, pojašnjava E. Bajurin dodajući kako je na ideju polaganja vina u bocama i amforama u more doša prije pet godina.

U POSLU SE NAŠLA SLUČAJNO! Napustila školu i napravila poslovno carstvo

Staklenu bocu s vinom, količine 0,75 litara on i njegov partner Ivo Šegović stavljaju u amforu, a potom zaštićuju čepom s dva sloja gume, stavljaju u kaveze i zatvorene katancem polažu u more. Do nedavno su to činili na desetak lokacija, odnedavno samo na tri.

Boce su u moru pet godina. Povremeno se vino kuša i bocama se mijenja dubina na kojoj se nalaze na određenoj temperaturi. Nakon nekog vremena počinju se pojavljivati kamenice na amforama. Proizvodnja je vrlo skupa, a proces je dug.

Skup, ali tražen

“Zato Navis Misterium s drvenom kutijom košta 1500 kuna, boca s drvenom kutijom košta 350 kuna, a noge od kovanog željeza su 100 kuna. Prodaja je već počela i interes je velik, do Nove godine treba isporučiti 500 komada amfora i boca za SAD, a imamo narudžbe i iz Hong Konga, Češke, naravno i iz Hrvatske, jer najprije treba biti prisutan na svom tržištu”, ispričao je Bajurin za DuList.

Dodaje kako je zainteresiranih za kupnju dosta, no da se njemu nigdje ne žuri. Svoje boce u amforama trenutno puni Plavcem 2012. iz Janjine, a uskoro se može očekivati i Dingač. Planira čak i proširiti posao na manje amforice s uljem.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr