500 NAJVEĆIH

LISTA TVRTKI PO PRIHODIMA: Todorić – neslužbeni kralj Balkana!

Francuski dobavljač usluga i informacija Coface napravio je listu 500 najvećih tvrtki, a po njoj je Petrol tvrtka s najvećim prihodima na Balkanu. U 2014. ta je slovenska tvrtka prestigla i našu naftnu kompaniju. Ipak kada bi se konsolidirali Todorićevi prihodi, na kraju bi Agrokor ipak vladao.

Prema podacima francuske grupe Coface, slovenski Petrol je po prihodima najveća tvrtka na Balkanu. Tako je na listi 500 najvećih pretekao i INA-u. Na trećem se mjestu, pak, nalazi Naftna industrija Srbije, piše SEEbiz. Petrol je uprihodio 3,3 milijarde eura što je za 1,4 posto više nego u 2013. godini. Istovremeno INA-in prihod je pao za 5,4 posto i iznosio je 3,16 milijardi eura. NIS je, pak, uprihodio 2,04 milijarde eura.

Četvrti na ljestvici središnje i Istočne Europe je Konzum s ostvarenih 1,75 milijardi eura prihoda, a peti Mercator s 1,47 milijardi eura. Kad je riječ o Todorićevim prihodima, SEEbiz piše da nisu konsolidirani jer bi Agrokor u tom slučaju zasigurno bio najveća kompanija na Balkanu. Dodajmo svemu da je 500 najvećih kompanija u regiji lani povećalo prihode 2,1 posto, na 572 milijarde eura. Coface je inače jedan od vodećih dobavljača usluga za poslovne informacije i upravljanje potraživanjima u središnjoj i Istočnoj Europi.

SEEbiz/Danas.hr

Povratak na Net.hr