Jedino prvi stan ili kuća neće poskupjeti

Ministar financija Slavko Linić, koji je u srijedu kazao da će se od 1. travnja 2013. godine uvesti porez na nekretnine, a ne na imovinu, najavio je da će detalje prijedloga zakona otkriti sljedeći tjedan, kad će ih Ministarstvo financija i službeno predstaviti.

Naime, Linić u srijedu nije htio komentirati informacije da će porez na nekretnine biti i dvostruko veći od komunalne naknade koja se dosad plaćala, nego je kazao da on “ne bi trebao opteretiti kućne budžete više nego što je to dosad bio slučaj s komunalnom naknadom”.

Ali to važi samo kad su u pitanju stanovi i kuće u kojima njihovi vlasnici žive, i to u lokalnim zajednicama koje su i dosad imale komunalnu naknadu. Tamo gdje se komunalna naknada nije naplaćivala, a riječ je o 20 posto jedinica lokalne samouprave, opterećenje zbog uvođenja poreza na nekretnine će biti ipak veće.

Prema neslužbenim informacijama, prvotna verzija poreza na nekretnine uključuje stopu od 2 posto na stanove i kuće u kojima se ne živi niti su iznajmljeni, 0,2 posto na one u kojima vlasnici žive, a 0,4 na one koje iznajmljuju. Takav model doista bi značio od 50 do 100 posto veće izdatke od komunalne naknade, međutim Novi list u Vladi i Ministarstvu financija doznaje da će se taj prijedlog doraditi jer je cilj da iznos poreza na nekretninu ne odstupa od dosadašnje komunalne naknade kad je u pitanju nekretnina u kojoj vlasnici žive. No, na koji način će se to postići, za sada nitko ne želi otkrivati.

Inače, Linić u srijedu nije isključio mogućnost da Hrvatska u 2014. godini proširi porez na nekretnine s kuća i zemljišta i na ostalu imovinu koja se trenutno ne oporezuje.

Povratak na Net.hr