Linić opleo po poslodavcima, stigao njihov odgovor

Ministar financija Slavko Linić u ponedjeljak je opleo po privatnicima koje je prozvao da državi nisu ništa vratili, dok je ona u njih uložila između 7-8 milijardi kuna.

“Što još treba učiniti da se gospodarstvo počne baviti sobom, ne politikom, sobom. To je ono na što mi želimo odgovore”, kazao je Linić na na konferenciji za novinare u Ministarstvu financija, govoreći o aktualnostima iz područja javnih financija.

Odgovor je ubrzo uslijedio. Zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić uzvratio je Liniću kako se poslodavci ne bave politikom već žele iskoristiti svaku dobru priliku koja im se pruža, no pitanje je li ona dovoljno dobra. “Ako to okruženje nije toliko poticajno i stimulativno, naravno da su tada i poduzetnici puno rezerviraniji i konzervativniji pri planiranju svojih investicija”, istaknuo je Jakelić.

‘Danas smo tu gdje jesmo jer nas nitko ne čuje’

“Hrvatska se danas nalazi u iznimno teškoj gospodarskoj situaciji zbog dugogodišnjeg ignoriranja poruka i HUP-a i mnogobrojnih domaćih i međunarodnih stručnjaka o nužnosti provedbe sveobuhvatnih i dubokih reformi. Danas smo tu gdje jesmo jer nas poslodavce, nažalost, više od 10 godina nitko ne čuje i ne uvažava naše prijedloge”, poručio je Jakelić.

Kazao je da cijene i pozdravljaju svaki napor Vlade usmjeren oporavku i rastu gospodarstva. “No, smatramo kako dosad učinjeno nije dovoljno kako bismo gradili poticajno gospodarsko okružje za investicije”, kazao je Jakelić.

Sve je uzajamno prožeto, naglasio je Jakelić i ponovio kako živimo u skupoj državi, kako poduzetnici teško dolaze do dozvola, te kako parafiskalni nameti nisu ukidani onim tempom kojim su trebali biti.

“Nekakvim skromnim potezima, Vlada je ukinula dva ili tri ta parafiskalna nameta, međutim, zaboravlja se reći da su ih oni, u Ministarstvu financija, do sada pobrojali 580”, rekao je Jakelić.

I dok će se o sukobu privatnog sektora i države zasigurno čuti i u idućim danima, ministar Linić trenutno rješava javni sektor, točnije u sustav Centralnog obračuna plaća do kraja mjeseca planira uvrstiti ministarstva unutarnjih poslova i obrane te sve zdravstvene ustanove. Do kraja godine dolazi na red i obrazovanje, odnosno i svi ostali korisnici državnog proračuna, najavio je Linić.

Povratak na Net.hr