MOODY'S JE OBJAVIO

KREDITNA AGENCIJA PONOVNO OCIJENILA POSRNULI AGROKOR: Sada znamo i kojih mu šest loših čimbenika ruši rejting

Moody’s je u petak objavio dodatak svojoj ocjeni Agrokora s kraja veljače te istaknuo šest loših čimbenika njihovog rejtinga.

Agencija Moody’s objavila je u petak novo, vrlo detaljno mišljenje o Agrokoru, kao dodatak na odluku s kraja veljače (kada su izglede kreditnog rejtinga za koncern promijenili iz stabilnih u negativne, zadržavši rejting na B3.), prenosi Jutarnji list.

Negativni izgledi reflektiraju nesigurnosti oko aktualne Agrokorove kreditne kvalitete zbog limitiranog pristupa tržištu duga i rapidno približavajućem roku za refinanciranje duga koji slijedi iz PIK duga.

RJEŠENJE ZA AGROKOR MORA SE NAĆI DO PETKA: ‘Nitko od ljudi koji će rješavati situaciju nema namjeru ostaviti Todorića na čelu tvrtke’

Šest loših čimbenika

Objašnjavaju pak da B3 rejting Agrokora (snižen je u siječnju ove godine) proizlazi iz šest faktora:

1. Ograničenog generiranja keša (zbog visokih kapitalnih troškova i kamata),

2. Slabe kreditne sposobnosti,

3. Kompleksne strukture grupe,

4. Ograničene trasparentnosti financijskih izvještaja i

5. Rizik refinanciranja koji se javljaju vezano uz PIK obveznice 2018. godine,

6. Zarada koncerna koncentrirana na regiju Balkana, posebno Hrvatsku, koja čini 60% EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) u 2015. godini.

Tri dobra

Taj rejting, dodaju, također odražava i tri faktora, koja su zapravo pozitivna:

1. Akrokorov jak udjel na tržištu maloprodaje hrane na Balkanu, potom

2. vodeću tržišnu poziciju u proizvodnji hrane te

3. očekivanje Moody’sa da će doći do poboljšanja ekonomskih uvjeta u Hrvatskoj, ali i regiji, u idućih 12 mjeseci.

Moody’s smatra da su likvidni

U daljim obrazloženjima Moody’s ističe kako su Agrokorovi prihodi pali u 2016., ali oni prognoziraju njihovo stabiliziranje tijekom ove godine.  Što se tiče likvidnosti Agrokora, ocjena je Moody’sa i dalje da je ona adekvatna za pokriće dugova koji dospijevaju u idućih 12 mjeseci.

Ako Agrokor ne bi bio u stanju riješiti pitanje PIK obveznice u ožujku 2018., to bi moglo voditi povećanju duga jer bi u tom slučaju, kako je s bankama dogovoreno potkraj prošle godine, dospjeli na naplatu i zajmovi tih banaka. A čak i da se u ožujku iduće godine ne dogodi takvo značajno povećanje duga, neisplata PIK obveznica bi u lipnju 2018. značila promjenu kontrole nad koncernom, piše Moody’s. To bi omogućilo bankama i vlasnicima obveznica da traže isplatu odmah.

U Moody’su smatraju da Agrokor ima ograničene kapacitete za plaćanje u kešu ili za izlaganje dodatnom zaduženju bez pristanka sadašnjih vjerovnika.

Povratak na Net.hr