IZNIMAN INTERES

KREĆE BITKA ZA SUBVENCIJU STAMBENIH KREDITA: Ovo su uvjeti koje morate ispuniti kako bi vam država pomogla kupiti stan ili kuću

Od idućeg mjeseca kreću poticaji za sve one koji si žele kupiti novi stan. Riječ je o 1500 najbržih kojima će država pomoći u otpkati kredita u iduće četiri godine.

Prema uvjetima koje građani moraju imati da bi se mogli prijaviti za kredit koji im subvencionira država, godine starosti ne smiju biti iznad 45, niti smije se biti vlasnik druge nekretnine, jednako kao što vlasnici ne smiju biti niti bračni drugovi ili životni partneri. Država subvencionira kredite do 100 000 eura (740.000 kuna), odnosno maksimalno 1 500 eura (11.110 kuna) po kvadratu. Za više od toga, građani sami plaćaju razliku.

Osigurana su financijska sredstva u iznosu od 17.5 milijuna kuna, a to je dovoljno za najviše tisuću i pol kredita.

 Do sredine rujna znati ćete jeste li dobili kredit

“Najrealnije je da će do 20. kolovoza građani znati sve. U koju banku se mogu javiti da bi mogli dobiti stambeni kredit koji je subvencionira, a onda već će do 10. ili 15. rujna imati informacije jesu li ga dobili ili nisu”, pojasnio je Predrag Štromar, prvi potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva za RTL.

Za podnošenje zahtjeva potrebni su:

kopija osobne,

ugovor o kupoprodaji,

kopija zemljišno-knjižnog izvatka,

kopija akta za građenje ili uporabu građevine u kojoj se nalazi stan ili kuća,

izjava da bračni drug, životni partner nije vlasnik nekretnine

potvrda o invaliditetu.

“Sad je trenutak, jer u onom trenutku kad poticaji krenu, odnosno kad sve zajedno krene tada će biti kasno. Ono što mi sad sugeriramo kupcima, je da sad kupe ugovore, da se stigne prikupti cijelokupna dokumentacija”, kaže Borislav Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Velik interes

KUPUJETE STAN? STRPITE SE DO SRPNJA: Država će vam četiri godine plaćati pola rate kredita, ali pod ovim uvjetima

Interes postoji i već je velik, a Štromar kaže kako je pola novca namijenjeno je za subvenciju kuća, a pola za stanove. Ali tamo gdje se pokaže veći interes, moguće je da će se za to i dobiti više kredita.

“Tako da ne znači ako odmah se ne uđe, možda će se ljestvica i podizati…A za dalje mislim da nećemo imati takvu vrstu subvencioniranja kredita, nego ćemo dalje ići s drugim načinima, kao što su POS stanovi, POS najam i ovo što još postoji”, objasnio je ministar graditeljszva.

No stručnjaci za nekretnine upozoravaju kako se radi o dobroj, ali privremenoj mjeri.

“U ovoj situaciji mislimo da će dovesti do kontraefekta, jer je broj od 1500 ljudi premali u odnosu na interes koji za subvencijom postoji”, smatra Vujović.

Ako podignete kredit od 100 000 eura na 15 godina, u prve četiri godine država će vam otplatiti 17 i pol tisuća eura. To znači da će vam porezni obveznici na kraju pokloniti jednu cijelu dječju sobu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr