UZELA STVAR U SVOJE RUKE

‘KRALJICA MUESLIJA’: Kao studentica za sitniš otkupila tvrtku i izgradila carstvo vrijedno 60 milijuna dolara

Kada je Carolyn Creswell 1992. godine rečeno da bi mogla ostati bez posla, ta tada 18-godišnja djevojka iz Australije odlučila je sudbinu uzeti u svoje ruke i otkupiti tvrtku u kojoj radi. Danas je poznata kao “kraljica mueslija” i vrijednost njene tvrtke procjenjuje se na 60 milijuna dolara, piše BBC.

Još kao studentica Carolyn Creswell 1992. je radil ana pola radnog vremena u tvrtki koja je proizvodila mueslije. A onda joj je jednog dana bračni par, koji je posjedovao tvrtku, priopćio kako prodaje posao i kako to za nju najvjerojatnije znači gubitak posla.

No, Carolyn se nije htjela pomiriti sa sudbinom. Odlučila je otkupiti tvrtku. Kolegica Manya van Aker i ona ponudile su svu svoju ušteđevinu u iznosu od 735 američkih dolara i ona je prihvaćena. Tada je nastao Carman’s.

Bez obzira na njihov mladalački entuzijazam bilo je teško povećati prodaju pa je Manya napustila posao dvije godine kasnije. Međutim, Carolyn je ustrajala, a 1997. godine kompanija je napravila dugu pauzu kada je Coles, najveći lanac trgovina u Australiji, počeo proizvoditi svoje mueslije.

“Nisam se bojala teškog rada. Prvih nekoliko godina je zaista bilo teško, ali uspjela sam jer nisam htjela odustati”, kaže danas Carolyn, koja nije napustila svoj studij nego je studirala paralelno radeći u tvrtki.

BORILA SE S BOLESTI DJECE I DUGOVIMA I USPJELA PODIĆI POSLOVNO CARSTVO: ‘Nosila sam se sa žestokom konkurencijom, krali su mi ideje…’

160 zaposlenih i tržište u 32 zemlje

Zahvaljujući zadovoljnim mušterijama, počela je rasti prodaja njenih mueslija nezavisnim trgovinama i kafićima. U njenim nastojanjima pomogla joj je i majka svojom neobičnom marketinškom inicijativom. Stajala je u trgovini i glasno ljudima govorila koliko je dobar muesli njene kćeri.

Nakon pet godina kompanija je počela opskrbljivati Coles supermarkete. S njom je u biznis ušao i suprug Pete, no zaposlenih još nisu imali. Danas ih tvrtka u svom sjedištu u Melbourneu broji 25, dok ih u pogonima radi još 160. Žitaricama za doručak i drugim proizvodima opskrbljuje više od 3000 prodajnih mjesta diljem Austalije, a izvozi u 32 zemlje svijeta.

Iako nikada nije požalila zbog svoje odluke o uspostavi Carman’sa Carolyn kaže da je morala propustiti puno zabavnih i mladalačkih doživljaja pa primjerice nikada nije išla na tulume ili putovala s prijateljima.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr