JEDINO ŠPANJOLSKA BOLJA

KONAČNO DOBRE VIJESTI: Nezaposlenost u Hrvatskoj pada brže nego u ostatku EU

Hrvatska je među zemljama EU u kojima najbrže pada nezaposlenost, pokazalo je izvješće, a broj nezaposlenih je na razinama iz 2008.

Premijer Andrej Plenković i ministar rada mirovinskog sustava Marko Pavić hvale se kako je u Hrvatskoj rekordno niska nezaposlenost  manje od 170.000 osoba, a sada je i Eurostat istaknuo kako je Hrvatska je u lipnju bila među zemljama Europske unije s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini.

MINISTAR RADA SE HVALI BROJKAMA: ‘U Hrvatskoj imamo rekordno nisku nezaposlenost, riječ je o manje od 170.000 osoba ‘

PLENKOVIĆ SE HVALI: ‘Imamo najniži broj nezaposlenih od 1990. godine’

U lipnju 2017. godine sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti na razini EU-a bila je 7,7 posto, kao i mjesec ranije, pokazalo je izvješće statističkog ureda EU-a, što je najniža razina još od prosinca 2008., objavljeno u ponedjeljak, prenosi HRT.

Na godišnjoj je razini, nezaposlenostu u EU niža je za 0,9 postotnih bodova, a u Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti u odnosu na prošlogodišnji lipanj pala za 2,7 posto ( i 0,2 posto u odnosu na svibanj ove godine). U konkretnim brojkama, to znači da je u Hrvatskoj približno 55 tisuća manje nezaposlenih nego prošle godine, te 4000 manje nego u svibnju.

Najmanje nezaposlenih u Češkoj

Veći pad stope nezaposlenosti od Hrvatske na godišnjoj je razini zabilježila samo Španjolska, gdje je stopa nezaposlenosti s 19,9 posto u lipnju prošle godine, pala na 17,1 posto. Usprkos tome, nezaposlenost u Španjolskoj, četvrtom najvećem gospodarstvu eurozone, i dalje je među najvišima u EU, uz Grčku gdje je u travnju iznosila 21,7 posto.

Pad stope nezaposlenosti bilježe sve zemlje članice EU-a, izuzev Estonije gdje je ona uvećana na 6,9 posto u svibnju 2017., sa 6,5 posto u svibnju prošle godine. Najniže stope bilježe Češka, od 2,9 posto, Njemačka, od 3,8 posto, i Malta, od 4,1 posto.

 

 

Povratak na Net.hr