Play ponuda

Kirbi: Kita ne hvatajte, nego sitne ribe

shimmer fallback

Ambasador SAD daje savete kako da privučemo strane investitore

14.3.2013.
10:58
Play ponuda

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da Srbija mora da se potrudi da ukaže svetu na svoje potencijale.

Međutim, kako kaže, Srbija ne treba da juri za krupnim stranim investitorima, već da teži da privuče više manjih.

Kirbi je za Tanjug naglasio da Srbija ne treba da nastoji da gradi velike fabrike koje će zaposliti 5.000 radnika, već da teži i ka malim i srednjim preduzećima koja zapošljavaju od 100 do 200 ljudi.

- Video sam mnogo američkih investitora koji su zadovoljni ovde. Potrebna vam je prilika da prodate sebe. Morate da bacite široku mrežu, pa da vidite šta ćete uhvatiti. Ne tražite samo da uhvatite kita, savetujem da uhvatite 200 ili 300 manjih riba - smatra Kirbi.

Kako je objasnio, prošle nedelje kompanija NCR je najavila da će u Srbiji otvoriti 300 novih radnih mesta, Majkrosoft uz pomoć srpskih inženjera radi na razvoju internet pretraživača Bing.

- U ovom trenutku postoji plan da se ode u Redmond da se razgovara sa čelnicima Majkrosofta. Otići ćemo u Sijetl, Redmond, 'Silikonsku dolinu' i Vašington. Šta će od svega toga da ispadne ne mogu precizno da kažem dok ne budemo otišli, ali radimo na tome - rekao je Kirbi.

Za vojnu saradnju nemamo šta da ponudimo?

Govoreći o vojnoj saradnji između Srbije i SAD, Kirbi je dodao da ta mogućnost postoji, ali da to pre svega zavisi od toga šta Amerikancima treba što Srbija može da ponudi.

- U ovom trenutku, imajući u vidu naše unutrašnje ekonomske probleme i sekvestraciju (automatske rezove u budžetu), nije baš jasno šta će SAD da kupuju u bilo kojoj zemlji. Ranije smo imali saradnju u vezi sa proizvodnjom municije, ali o tome trenutno ne razgovaramo, jer sada nema razgovora o izgradnji bilo čega bilo gde - ukazao je Kribi.

Play ponuda
Play ponuda