KAKVI ŠALJIVCI I Lalovac šokiran neozbiljnošću i odugovlačenjem banaka

Nakon što je Udruga Franak napustila pregovore zbog neozbiljnosti njezinih sudionika i ministar financija Boris Lalovac otvoreno priznaje da od banaka očekuje ozbiljnije prijedloge od onog da država otkupi stanove dužnika, piše Večernji list.

“Čekamo rješenje, no banke se još nisu javile, odugovlači se s rješavanjem problema. Čekamo ozbiljne prijedloge banaka, a ne onakve poput državnog otkupa stanova, za što sam mislio na početku da je šala”, otvoreno je proznao ministar Lalovac.

Napominje da je konverzija u euro otvorena opcija koju podržavaju HNB i Ministarstvo.

“To ne bismo zakonski riješili, nego bi svatko imao mogućnost odabrati želi li konverziju. Već smo ponudili bankama kompenzaciju kroz porezne olakšice”, rekao je.

Direktor HUB-a Zoran Bohaček tvrdi pak da Udruga Franak nije ponudila ništa konstruktivno, nego pet “nerealnih zahtjeva”, a da oni nastavljaju raditi na rješenju.

“Uvjereni samo da ćemo naći rješenje koje mora uključivati socijalnu komponentu i podjelu troškova te biti dobrovoljno. Stalno smo u komunikaciji s ministarstvima i HNB-om, čim rješenje bude spremno, objavit ćemo ga javnosti”, ističe Bohaček.

Iz HNB-a na Večernjakov upit odvratili da središnja banka u pregovorima u radnoj skupini sudjeluje na tehničkoj razini te na zahtjev analizira pojedine prijedloge koje iznose stranke u pregovorima i sagledava njihove implikacije na sustav.

“Pokušaje da se odgovornost za prekid u iznalaženju dogovora između dužnika i banaka u okviru radne skupine prebaci na HNB smatramo potpuno neutemeljenima. U tom smislu nikada nismo bili strana u pregovorima niti nam zakon omogućava da to budemo”, poručuju iz HNB-a te dodaju i da su udruzi dostavili sve podatke kojima raspolažu.

O zahtjevu za guvernerovu ostavku nisu se izjasnili, piše Večernji list.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr