TEMA U OTVORENOM

KAKO HRVATSKA KOČI PODUZETNIKE: ‘Nad nama se provodi administrativno nasilje’

Administrativno nasilje – riječi su to kojima je konzultantica za EU fondove Ariana Vela opisala ono što je država provodila tražeći od poduzetnika nevjerojatnu količinu papirologije koja im je, kako je rekla, usporavala proces rada i onemogućavala da dođu do novca iz EU fondova. No, bivši ministar Grčić od njenih se kritika brani riječima kako je država na taj način samo željela izbjeći greške.

“Od 1,8 milijardi kuna koje su bile namijenjene poduzetnicima mi smo do sada ugovorili desetak projekata vrijednih 50 milijuna kuna”, izjavila je u HRT-ovom Otvorenom konzultantica za EU fondove Ariana Vela ujedno upućujući oštre kritike na račun bivše vlasti jer nije učinila ništa kako bi poduzetnicima olakšala pristup novcu iz EU fondova. Vela tvrdi da je na brojne načine upozoravala na administrativne komplikacije za čije rješenje nije bilo sluha, te da su joj čak u Ministarstvu poduzetništa rekli da ona kao konzultant nna tržištu nema pravo na takvu kritiku. Stoga su ona i njeni klijenti na kraju došli do zaključka da se nad njima provodi administrativno nasilje.

Odsad manje “papira”

Njene kritike iskoristio je novi ministar za regionalni razvoj EU fondove Tomislav Tolušić phvalivši se kako su proteklih dana smanjili potrebnu dokumentaciju koja je gušila poduzetnike. “Do sada smo učinili sve da tom poduzetniku otežamo stvari, ne namjerno, vjerojatno u tom našem početničkom strahu smo prenormirali stvari. Procedure koje smo propisali, nije propisala Europska komisija”, kazao je Tolušić dodajući kako je za razdoblje od 2014. do 2020. zasada povučeno 146 milijuna eura od od 10,7 milijardi dostupnih ili 1,3 posto. No, dok kraja godine Tolušić očekuje isplatu milijardu eura od tri milijarde ugovorenih.

Grčićeva obrana

Bivši ministar Branko Grčić Vladu u kojoj je bio ministar branio je tvrdeći da postotak od 20 posto iskorištenih sredstava do 2014. nije točan, već da je riječ o 50 posto.

“Cijela 2014. iskorištena je za pripremu i podlogu natječaja, a brojka od 50 milijuna odnosi se na 2015. godinu”, kazao je. Opsežnu administraciju pravdao je, pak, pokušajem da se izbjegnu greške zbog kojih bi se mogao izgubiti novac iz natječaja.

MINISTAR: Lani smo povukli novac iz EU fondova na razini statističke pogreške

‘Hrvatska će u dvije godine izgubiti čak 800 milijuna eura iz EU fondova’

Povratak na Net.hr