SPLASNULA EUFORIJA

JUČER UNOSAN BIZNIS DANAS SVI NAPUŠTAJU: ‘Ovo je i potvrda one teze kako je vrlo teško preko noći postati bogat’

Nakon početne euforije koja je proteklih godina zahvatila Hercegovinu sada je svakim danom sve više onih koji su odustali ili namjeravaju odustati od sadnje smilja.

Brojni su dosad krenuli u taj biznis vodeći se baš brzom zaradom te su kako bi u njega “upali” čak posuđivali novac ili podizali kredite, ali i zakupljivali zemlju kako bi podizali plantaže. Računica je bila – uloženo će se vratiti i zaraditi već u prvom sedmogodišnjem turnusu, međutim, već nakon nekoliko godina, poslije početne euforije, pojavili su se i prvi problemi.

Prvo su to bile primjedbe otkupljivača na kakvoću ulja, a zna se kako cijenu ulja određuje kvaliteta, da bi ovogodišnje otkupne cijene smilja, unijele nemir među proizvođače, pa se mnogima od njih neće isplatiti uloženi trud i novac. Jer se cijena ubranog smilja u otkupu srozala s nekadašnjih pet do sedam KM po kilogramu na jedva 1,30 KM!

Stanje – već viđeno

Prof. dr. Ahmed Džubur, koji godinama vodi znanstveno istaživanje o sadnji i uzgoju smilja, kaže kako je to sve već viđeno te da je ovo što se sada događa oko cijene otkupa smilja klasičan primjer nesrazmjera ponude i potražnje.

Podsjeća kako je proteklih godina u Hercegovini znatno povećana sadnja smilja, te kako je već ranije govorio da je smilje istovremeno velika nada, ali i strepnja za sve ljude koji se bave plantažnom proizvodnjom i destiliranjem, s obzirom na to da je BiH postala globalni lider u plantažnoj proizvodnji smilja jer je više od 2000 hektara zasađeno u Hercegovini.

Ono u čemu se zakazalo, upozorava Džubur, jest plasman, odnosno, prodaja proizvoda destilacije, eteričnih ulja, jer se svi akteri moraju uključiti kako bi svi bili zadovoljni, a Bosna i Hercegovina iskoristila svoj potencijal. Smatra kako će, kada ova svojevrsna kriza prođe, opstati određeni broj proizvođača, a to su oni koji imaju kvalitetu i koji su pronašli kanale prodaje. “Dio će svakako odustati ili propasti, naglašava Džubur, jer je cijena smilja u tri godine znatno pala, ali ovo je i potvrda one teze kako se vrlo teško preko noći može postati bogat”, kaže Džubor za Slobodnu Dalmaciju dodajući kako se smilje sadi i u okolnim zemljama.

‘Svi nude nešto čega nema, i to u apsurdnim količinama’

Prema njegovim riječima, iduća godina također ne donosi optimizam. I Dinko Dujmović, predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja, slaže se s njim. Pritom ističe kako se treba posvetiti pozornost boljoj kvaliteti proizvedenog ulja.

No, također navodi kako inozemni kupci imaju pogrešnu percepciju o prekomjernoj proizvodnji eteričnog ulja od smilja u regiji Hercegovine, a razlog tomu je preveliki broj brokera, nakupaca i neozbiljnih ponuđača prema inozemstvu. “Svi nude nešto čega nema, i to u apsurdnim količinama”, kaže Dujmović te dodaje da treba proći određeno vrijeme kako bi kupci prepoznali ozbiljne ponuđače, koji stvarno posjeduju vlastito ulje, od onih koji nude tuđi proizvod.

Povratak na Net.hr