‘Nastavi li imitirati Ameriku, Europa će propasti’

Nastave li europske zemlje slijediti politiku Sjedinjenih Država neće završiti dobro. Tvrdi to nobelovac Joseph Stiglitz ističući kako bi pri izlasku iz krize bilo bolje da se okrenu politici koju vode skandinavske zemlje.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz u svojoj knjizi The Price of Inequality (Cijena nejednakosti) upozorava na društvenu nejednakost kao jedan od najvećih problema zapadne civilizacije. Na čemu temelji svoje mišljenje, pojasnio je u intervjuu za Euronews dodajući i nekoliko savjeta za one koji vladaju europskim zemljama.

Prema Stiglitzovom mišljenju, Europa je trenutno u boljoj gospodarskoj situaciji od one u kojoj se nalaze Sjedinjene Države, no iz krize neće izaći budu li njeni lideri išli stopama SAD-a kako to sada čine.

Loše mjere štednje

“Zabrinjava me što neke zemlje u Europi imitiraju Ameriku. Prije 30 godina Velika Britanija je, primjerice, bila prosječna po nejednakosti među industrijskim zemljama. Danas je ona na drugom mjestu odmah iza Sjedinjenih Država. Još uvijek postoje zemlje, primjerice neke skandinavske, kod kojih je ekonomija jaka, a koje žive u društvu jednakosti i jednakih mogućnosti. No, europske zemlje ne slijede njih već Sjedinjene Države, a to me jako zabrinjava”, kazao je Stiglitz. Dodaje kako mjere štednje koje europske zemlje zagovaraju samo produbljuju jaz društvene nejednakosti. Upozorava da potražnje već sada gotovo nema, te da kad nema potražnje ni gospodarstvo ne može rasti. Pritom raste nezaposlenost, pada vrijednost plaća, a rezovi se provode i na socijali.

Ulaganje prije svega i to uz pomoć Europske središnje banke

Stiglitz ističe kako europske zemlje ne smiju izgubiti iz vida činjenicu da je slaba ekonomija uzrokovala deficit, a ne obrnuto.

“Prioritet mora biti poticanje gospodarskog rasta. To se može postići na brojne načine, investiranjem države u infrastrukturu, tehnologiju, obrazovanje…”, kaže Stiglitz. Kako bi se oslobodio novac za ulaganje, Stiglitz predlaže objedinjavanje duga. Smatra kako je jedina institucija koja može brzo povući kvalitetne poteze Europska središnja banka. Prema njegovom mišljenju, trebala bi po povoljnim uvjetima otkupljivati obveznice ugroženih zemalja i tako im omogućiti sredstva za investicije koje će potaknuti rast. No, to ne smije uvjetovati novim mjerama štednje.

Povratak na Net.hr