RADIO CIJELI ŽIVOT

JEDAN OD TROJE HRVATA U OSOBNOM BANKROTU: ‘Dugovi rastu svaki dan, mama i ja živimo od njene mirovine’

Dražen Valenteković jedan je od svega troje ljudi kojima je odobren bankrot. Nezaposleni tesar-strojobravar dužan je gotovo 150.000 kuna, a živi s majkom od njene male mirovine.

Ovaj 50-godišnji tesar-strojobravar iz Suhopolja prije šest godina ostao bez posla. Mislio da će brzo naći novi, no Hrvatska je sve dublje tonula u krizu, a Valentekovićevi neplaćeni računi se gomilali.

PROGLAŠEN PRVI OSOBNI BANKROT: Ženi s mirovinom od 1.350 kuna izbrisan dug od čak 1,4 milijuna

Danas je ukupno dužan 147.465,58 kuna, odvjetničkim društvima, bankama, telekomu, Fini – i dug mu, zbog kamata, svakog dana raste, piše Jutarnji list. I dalje je bez posla i ikakvih prihoda, nema nikakve imovine, živi s majkom umirovljenicom od njezine skromne penzije.

“Prošli tjedan Općinski sud u Virovitici mi je odobrio osobni bankrot. Ako nađem posao, želim vratiti svoje dugove. Ali posla za mene jednostavno nema” priča Valenteković.

Radio cijelog života

Valenteković, kaže, nije mislio da će jednog dana tako završiti. Cijelog života je radio. Prvo je bio zaposlen u virovitičkoj šećerani, koja je otišla u stečaj.

Novi je posao Dražen pronašao u Niskogradnji iz Virovitice, koja je također u stečaju, pa u Prigorki-stanogradnji.

Građevinske tvrtke u to su doba masovno otpuštale radnike, zbog ozbiljnog smanjenja obima posla tijekom ekonomske krize, i završavale u stečaju. Valenteković je završio na ulici.

“Danas imam 50 godina. Ako tražite posao, nemate šanse ako ste stariji od 40. Ako hoćete posao vani, prestari ste već sa 35. Za javne radove preko HZZ-a nemam dovoljno “staža” na zavodu za zapošljavanje. A za penziju sam 15-ak godina premlad”  opisuje svoju situaciju Valenteković, udovac i otac dvoje odrasle djece. Djeca, kaže, imaju svoje obitelji i rade, ali za takve plaće da jedva pokrivaju svoje vlastite troškove.

Pokušao se nagoditi

Posljednjih godina, kaže, nekoliko je puta dobio posao i radio po par mjeseci – svaki put kod poslodavaca koji mu nikad nisu isplatili plaću. Kako su mu dugovi bjesomučno rasli, u svibnju je predao zahtjev Fini za izvansudsku nagodbu s vjerovnicima. Naveo je da je bez posla i da nema kako platiti dugove. Tražio je da mu se otpišu kamate u cijelosti te još polovica duga, dok bi drugu polovicu – oko 40.000 kuna – počeo otplaćivati čim nađe posao, i to izdvajajući po trećinu plaće svaki mjesec. Međutim, izvansudska nagodba nije uspjela, zbog čega je postupak preseljen na sud.

Postupak osobnog bankrota

OSOBNI BANKROT: Prezaduženim građanima omogućava novi početak, ali nije čarobni štapić

Zahtjev za izvansudsku nagodbu, prema podacima Fine, od početka godine, kad je na snagu stupio Zakon o stečaju potrošača, do sada su predale 674 osobe. Niti jedna nagodba nije uspjela, a 324 osobe dobile su potvrdu o neuspješno okončanoj nagodbi, što je preduvjet za pokretanje sudskog postupka.

Pred sudovima je pokrenuto oko 250 postupaka, od čega su tri osobna bankrota zaključena, odnosno odobrena.  U sva tri slučaja radi se o osobama bez ikakve imovine i prihoda, na kojima je stečaj potrošača zaključen već na prvom ročištu.

On je jedna od ukupno tri osobe kojima je neki hrvatski sud na prvom ročištu otvorio te odmah i zaključio postupak stečaja potrošača.

To znači da je sud na kojem je pokrenut postupak utvrdio da osoba koja traži osobni bankrot ne posjeduje nikakvu imovinu iz koje bi se dugovi barem djelomično mogli naplatiti.

Sud joj tada imenuje stečajnog povjerenika, koji kroz narednih pet godina prati ponašanje osobe koja je proglasila bankrot: sve što zaradi i sva imovina koju eventualno stekne, osim dijela nužnog za preživljavanje, u tom periodu koristi se za podmirenje dugova. Nakon pet godina nadziranog ponašanja, dužniku se briše ostatak dugova.

 

Povratak na Net.hr