Jakovčić se baca u biznis s cvijećem

Šef IDS-a i istarski župan Ivan Jakovčić povlači se uskoro iz politike i okreće se poslovnim vodama. ‘Biznis sa cvijećem je jedan od najprofitabilnijih biznisa na svijetu, a ja sam se već povezao s holandskim firmama’, kaže.

Jakovčić će, kad mu idućega proljeća istekne mandat, uzgajati ruže, kreirati kamene klupice i proizvoditi novo piće, koje će zajedno sa stranim i domaćim partnerima javnosti predstaviti sredinom svibnja. No, detalje o novim poslovima čuva kao zmija noge, a u razgovoru za Novi list je otkrio tek neke informacije.

Otkrio je tako kako trenutno puno radi na konačnoj obnovi svoga sela Sv. Juraj kraj Grožnjana (na slici), a očekuje da će radovi biti dovršeni do kraja 2012. godine i onda će objekte moći početi iznajmljivati turistima.

‘To je jedan od najprofitabilnijih biznisa na svijetu’

Nadalje, otkrio je da se baca u biznis s – ružama. “Ovo napišite, ovo je intrigantno – križat ću ruže! Stvorit ću prvu istarsku ružu, nešto između crvene i ružičaste. Našao sam u Završju jednu jako staru autohtonu ružu, stara je sto godina, a križat ću je s klasičnom Stadt Wien Rose, dakle gradskom bečkom ružom, crvenom, izuzetno bujnom, bit će to moj hommage roditeljima, mojoj mami Bečanki, i tati Istrijanu”, ispričao je Jakovčić dodavši da će se nova vrsta zvati Istarska ruža, “i bit će istarski suvenir”. U Sv. Jurju je, kazao je, već posadio prvih 100 sadnica svog oglednog ružičnjaka po rigoroznim standardima EU jer planira pokrenuti veliki biznis, ako uspije.

“Biznis sa cvijećem je jedan od najprofitabilnijih biznisa na svijetu, a ja sam se već povezao s holandskim firmama, i drugima. Uložit ću, ako uspijem, oko sto tisuća eura u to, ali prvo moram vidjeti jesu li pedoklimatološki uvjeti u Sv. Jurju dovoljno dobri za to”, otkrio je.

Kamene klupice i piće po njegovom receptu

Također, namjerava izrađivati kamene klupice. “To je kamena klupica koji sam već odavno dizajnirao, ideju sam dobio još ’98. u Švedskoj u Mölmeu, i nema veze s Istrom, osim što će biti izrađivana od istarskog kamena. U jednoj je prirodnoj formi, vidjet ćete, super je. To vam je više onako za uz obiteljske kuće”, kazao je istarski župan.

No, najzanimljivi je njegov posao s novim pićem. Kaže, kreirao je marketinšku priču i cijelu recepturu. Na pitanje da se šuška da će taj biznis pokrenuti s Todorićevim Agrokorom, tj. da će se piće puniti u Jamnici, Jakovčić je odgovorio da će proizvodnju “držati renomirana hrvatska kuća”.

“Molim lijepo, imam registriranu firmu, koju sam odmah prenio na jedan odvjetnički ured iz Poreča, ja sam samo osnivač. Također, prijavio sam osnivanje tvrtke Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Tu su u pitanju ozbiljne cifre, imam i vanjske partnere, i mislim da će posao uspjeti. Sve ostalo su zlonamjerni konstrukti, jedino što sam ja odavno naviknut na odvratne medijske špekulacije”, kazao je istarski župan.

Povratak na Net.hr