Financije velike državne tvrtke vodi – strojar

Nakon što je u Jadroliniji umjesto peteročlane izabrana nova tročlana uprava, prije mjesec dana na javnom natječaju izabrani su i novi izvršni direktori. Tako je izvršni direktor Jadrolinije za financije i računovodstvo postao diplomirani inženjer strojarstva Ivan Šmid iz Krapine!

Na prvi pogled nije jasno što je čovjeka s takvom, tehničkom stručnom spremom kvalificiralo za posao s financijama.

Jadrolinija je najveći linijski brodar u Hrvatskoj, vlasnik je nekoliko desetaka brodova, zapošljava između 1.500 i 2.000 radnika, a prihod je tek nešto manji od milijardu kuna. Kompanija je pred restrukturiranjem, te se u narednim godinama mora pripremiti za liberalizaciju tržišta i dolazak jake konkurencije iz nekih europskih zemalja, podsjeća Novi list.

Realno je pitanje može li osoba koja je 1992. u Zagrebu završila Fakultet strojarstva i brodogradnje u tom četverogodišnjem razdoblju uspješno organizirati, kontrolirati i usmjeravati složen posao oko novčanih tijekova u skladu s naprimjer Zakonom o deviznom poslovanju i Zakonom o platnom prometu.

Upravo oko primjene nekih od tih zakona, neslužbeno doznaje riječki list u Jadroliniji, Ivan Šmid pokazao je da je upitno koliko može kvalitetno upravljati procesima. Zbog toga se može zaključiti da se u Jadroliniji ne poštuje načelo, koje je inače prisutno u tako velikim kompanijama, da je jedan član uprave uvijek zadužen za financije, dok se na razini izvršnih direktora pozicioniranih odmah ispod uprave također bira osoba za financije i računovodstvo, koja zbog specifičnosti tog posla, i tu je poanta, bezuvjetno mora biti te struke.

Inače, Ivan Šmid je bivši suradnik ministra Siniše Hajdaša Dončića.

Cijeli članak pročitajte http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Apsurd-Financije-Jadrolinije-strojaru-iz-Krapine

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr