PRAVE BROJKE

IZVJEŠĆE O POSLOVANJU AGROKORA: Evo kako su u prvih osam mjeseci poslovale tvrtke koncerna

Izvanredna uprava Agrokora u utorak je navečer objavila izvješće o gospodarskom i financijskom stanju te o provedbi mjera Uprave za razdoblje od 11. rujna do 10. listopada 2017. koje je, kako zakon i nalaže, predano Ministarstvu gospodarstva.

U njemu se nalaze i podaci koji se odnose na poslovanje grupe Prehrana u prvih osam mjeseci ove godine. Kumulativni prihod u toj grupi tako je iznosio 5,97 milijuna kuna, a dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) 946 milijuna kuna.

RAMLJAK PREDSTAVIO KOMPLETNI FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ O AGROKORU: Friziranje brojki i muljaže teške milijarde kuna

Konzum je u prvih osam mjeseci ove godine ostvario prihod od 6,13 milijardi kuna i negativnu EBITDA-u od 18 milijuna kuna, dok su kompanije Jamnica, Ledo i Zvijezda ostvarile dobit prije kamata, poreza i amortizacije.

Kad je riječ o Maloprodaji i veleprodaji (Konzum Hrvatska, Konzum BiH, Tisak, Velpro Centar i Velpro BiH), kumulativni prihod iznosi 10,32 milijarde kuna, uz negativnu EBITDA od 193 milijuna kuna.
Maloprodaja je, stoji u izvješću, u prvoj polovici ove godine poput ostatka grupe imala problem s likvidnošću, ali nakon priljeva novca u lipnju pokazala je konzistentan rast tijekom ljetnih mjeseci.

U prvih osam mjeseci ove godine tvrtke iz poslovne grupe Poljoprivreda (Jamnica, Sarajevski kiseljak, Roto Dinamic, Ledo, Frikom, Ledo Čitluk, Zvijezda, Dijamant i PIK Vrbovec) ostvarile su kumulativne prihode od 1,81 milijardu kuna i EBITDA od 207 milijuna kuna.

Prihodi u toj grupi stizali su sporije, no ukupna likvidnost je zadovoljavajuća i trebala bi imati pozitivan učinak na profitabilnost tvrtki iz te grupe, stoji u izvješću.

FINANCIJSKE DUBIOZE TODORIĆA – BIVŠI ŠEF UPRAVE KONZUMA: ‘Operaciju je vodio sin Ante, sve su skrivali od mene’

Prihodi od prodaje

Manji prihodi od prodaje za prvih osam mjeseci 2017. mahom su posljedica prekida poslovanja Kozma i manje prodaje naftnih derivata, ocjenjuje se u izvješću izvanredne uprave.
Prihod Tiska u prvih osam mjeseci iznosio je 1,39 milijardi kuna, EBITDA minus 23 milijuna kuna, segment maloprodaje mu je u padu zbog smanjenja broja prodajnih mjesta, a veleprodaje zbog manje prodaje telekomunikacijskih bonova.

Velpro centar je u prvih osam mjeseci poslovao s ukupnim prihodom od 1,24 milijarde kuna i negativnim EBITDA od 65 milijuna kuna. Jamnica je uprihodila 1,05 milijardi kuna, uz EBITDA od 258 milijuna kuna, prihod tvrtke Roto dinamic iznosio je 739 milijuna kuna (EBITDA 51 milijun kuna), a Ledo je ostvario prihod od 821 milijuna kuna uz EBITDA od 199 milijuna kuna. Sa 433 milijuna kuna prihoda i EBITDA-om od 40 milijuna kuna poslovala je Zvijezda, dok je PIK Vrbovec imao prihod od 1,19 milijardi kuna te je ostvario EBITDA-u od 75 milijuna kuna. Prihod Belja iznosio je 828 milijuna kuna (EBITDA 128 milijuna kuna), PIK-a Vinkovci 214 milijuna kuna (EBITDA 17 milijuna kuna), a Vupika 197 milijuna kuna (EBITDA 45 milijuna kuna).

REVIZIJA U AGROKORU OTKRILA MULJAŽE TEŠKE MILIJARDE, RAMLJAK: ‘Podnijeli smo kaznenu prijavu protiv bivše uprave! Todorić? Njemu je najteže…’

Gubici nakon revizije

U izvješću je i sažetak revidiranih financijskih izvještaja Agrokora d.d. i konsolidiranih financijskih izvještaja Agrokor grupe za 2016. godinu. Tako se navodi kako rezultati revizije sadrže značajne ispravke izvještaja Agrokora iz ranijih razdoblja uključujući umanjenje ukupnog kapitala Agrokor grupe u periodu od 31. prosinca 2014. godine do 31. prosinca 2016. godine u iznosu od 21,7 milijardi kuna.

Gubitak u 2016. godini iznosio je 11,2 milijarde kuna, dok gubitak u 2015. godini nakon prepravljanja iznosi 3,6 milijardi kuna, u usporedbi s 1,2 milijarde kuna dobiti koju je prijašnja Uprava iskazala u 2015. godini, kaže se u izvješću.

Kad je riječ o tražbinama, s rujnom ih je primljeno 12.610 od 5904 vjerovnika. Od ukupnog broja prijava, njih 215 poslano je nakon isteka zakonskog roka za prijavu tražbina.

Povratak na Net.hr