Istražuju poznate hrvatske tvrtke zbog sumnji u namještanje cijena

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) predstavila je Saboru svoje redovito godišnje izvješće, u kojem ističu zadovoljstvo kad je u pitanju efikasnost odluka Agencije.

Naime, u 2013. godini upravni sudovi i Visoki upravi sud nisu srušili nijednu odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) iako se 21 tvrtka žalila na rješenja Agencije kojima su kažnjeni zbog zabranjenog ponašanje na tržištu, piše Novi list.

Tako je u prošloj godini Agencija dobila ‘bitke’ protiv nakladnika dnevnih novina, Hrvatske radiotelevizije, trgovaca uredskom opremom, Proplina…, a uglavnom je nastojala spriječiti zabranjeni sporazum na tržištu, narušavanje tržišnog natjecanja ili zloupotrebu vladajućeg položaja.

U Agenciji su otkrili i da su lani pokrenuli niz postupaka i odradili većinu posla na utvrđivanju narušavanja tržišnog natjecanja u maloprodaji i distribuciji, no tek trebaju utvrditi je li bilo zabranjenih vertikalnih sporazuma, primjerice između dobavljača ili proizvođača i trgovaca i to na način da su nametnute minimalne veleprodajne i maloprodajne cijena ili fiksne cijene prodaje, da je dogovoreno ograničeno područje prodaje ili neke druge zabranjene obveze. Tako su pokrenuti postupci protiv Dukata i Konzuma, Kraša i NTL-a, Tvornice šećera Viro i Konzuma, Carlsberga i trgovačkog lanca KTC, Kutjeva i KZC-a…

Agencija kaže da je postupke protiv proizvođača i trgovaca pokrenula na osnovu saznanja do kojih je došla iz redovitih sektorskih istraživanja tržišta distribucije i maloprodaje u Hrvatskoj.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/Istrazuju-Dukat-Viro-i-Konzum-zbog-sumnje-u-dogovor-o-cijenama

Povratak na Net.hr