PUT BEZ POVRATKA

BISTE LI SE PRESELILI RADI POSLA? Oni su rekli da bi

Hrvati bez imalo problema pakiraju kofere i odlaze čak i preko granice ako imaju mogućnost raditi bolji posao. Barem tako pokazuje istraživanje portala Moj posao čijih je čak 48 posto ispitanika odgovorilo da bi se preselilo. Tek 13 posto ispitanih ne bi se odlučilo na takav korak.

Hrvatski građani itekako su spremni na preseljenje u drugu državu ako im ona pruža mogućnost boljeg zaposlenja. Njih čak 48 posto, prema anketi portala Moj posao napravljenoj na 3200 ispitanika, spremno je napustiti ne samo državu već i kontinent kako bi bolje zarađivali.

Željene destinacije mahom su im pritom Australija, Švicarska, Norveška, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Island i Novi Zeland. Nekima je prihvatljiva i Azija, ali ako je riječ o daleko većoj zaradi.

Radi boljeg posla četvrtina ispitanika (25 posto) bila bi sprema preseliti samo u zemlje Europske unije. Kao razloge navode sigurnost, lakšu dostupnost domu te mentalitet, kulturu i klimu koji im odgovaraju. Među najpoželjnijim lokacijama su Njemačka, Austrija te Irska.

13 posto – najljepše je doma

Njih 14 posto selilo bi se unutar Hrvatske, a kao najpoželjnija mjesta za selidbu izdvajaju Zagreb, a potom Rijeku i Zadar.

Trinaeast posto ispitanika nije uopće spremno na preseljenje radi posla. Oni žele raditi samo u svom mjestu i to prije svega radi “djece i škole”, riješenog stambenog pitanja ili zato jer smatraju da je najljepše biti “svoj na svome”, da “ovdje ima budućnosti”, da je njihov grad “najljepši”. “Najljepše je doma, daleko je od istine da je vani super”, kaže jedan od ispitanika, a drugi zaključuje: “Mislim da je najbolje raditi tamo gdje se osjećamo najbolje, a to je dom.”

VRIJEDNI SLAVONCI: Otišli raditi kao sezonci, pa izgradili karijeru o kojoj nisu ni sanjali

POŽEŽANIN U NJEMAČKOJ: “U tjedan dana sam dobio posao i još tri ponude, bio sam oduševljen”

Povratak na Net.hr