PUT POD NOGE

ISPLATI LI SE HRVATIMA KUPOVATI PREKO GRANICE: Evo koliko se može uštedjeti na ovih 5 osnovnih namirnica

Hrvatski građani putuju u Italiju kako bi ondje uštedjeli na kućnim potrepštinama. Nerijetko ih Talijani susreću kada dolaze autobusima. No za šoping manje potroše ako se upute osobnim automobilima, piše Dnevnik.hr.

Hrvati nerijetko po kućne potrepštine i hranu idu preko granice. Neki se odluče za BiH i Srbiju, a neki po tom pitanju putuju u Italiju. Danijel, kojeg je ekipa Nove TV zatekla na granici, tvrdi kako mu se isplati putovati zbog kupnje. ”Zato što nam je povoljnije, jeftinije i ima više izbora, kvalitetnije nego kod nas”, kaže hrvatski građanin, a njegove tvrdnje potvrđuju još neki na granici.

Mlijeko, brašno i tjestenina u Italiji upola su jeftiniji. Brašno se, primjerice, može kupiti za svega 39 centi, odnosno dvije kune i 90 lipa, a tjestenina za tri kune i 59 lipa te mlijeko za četiri kune i 11 lipa.

Talijan Nicola kaže da cijene zapravo nisu toliko niske, ali im nije problem izdvojiti za mjesečnu košaricu. ”Plaće su od tisuću eura na više, 1200, 1300 eura je neka srednja plaća. Ako imate neki pristojan posao, ako ste dobar radnik, službenik, raste i do 1500 eura”, kaže.

Na pet osnovnih namirnica ušteda 19 kuna i 65 lipa

Njegov sunarodnjak Marcello tvrdi da problem imaju oni Talijani kojima su plaće neredovite, ali da i oni uštede ako kupuju nezdravu hranu.

Talijanka Luana, pak, navodi da su cijene malo skočile i da bi mogle biti i niže. No, i te više često su niže od hrvatskih. Joanna kaže da u velikim trgovačkim lacima često vidi Hrvate, a vidi ih, kaže, i u autobusima kako putuju u nabavku.

I na kraju, kad se podvuče crta, na pet osnovnih namirnica u Italiji se uštedi ukupno 19 kuna i 65 lipa. Uzme li se mjesečnu zalihu i uz plaćen benzin i cestarinu i dalje se bude u plusu.

Povratak na Net.hr