UŽAS U SAD-U

INSEKT UNIŠTAVA AGRUME: Zbog bolesti koju prenosi na kocki čitava jedna industrija

Boles “ozelenjavanje voća” koja se na Floridi pojavila prije devet godina ove je sezone uzela maha, pa je tako uništila čak 80 posto stabala naranči. Kako joj lijeka još uvijek nema, proizvođači agruma sve se više okreću drugim kulturama.

Uzgajivači agruma u američkoj saveznoj državi Florida suočeni su sa najgorom berbom u posljednjih nekoliko decenija. Razlog tome je bolest ‘ozelenjavanje agruma’, koju prenose insekti, a zbog koje je na kocki cijela industrija s više desetak tisuća zaposlenih, piše Al Jazeera Balkans.

Ove je godine bolest zahvatila čak 80 posto stabala naranči, a njihov uzgajivač Ellis Hunt Juniora tvrdi kako bi posljedice teške bolesti mogle biti katastrofalne. “Na kocki su brojna radna mjesta, od postrojenja za preradu, pakiranja, transporta. Osim sezonskih berača, ugrožene su i tisuće radnih mjesta koja ovise od te industrije”, kaže Hunt. Njegove kolege mahom se pitaju je li uopće proizvodnja održiva, a neki među njima već su se preorijentirali na druge kulture, poput borovnice.

Propasti ili preorijentirati se?

“Kad je riječ o obiteljskom biznisu, to je nasljeđe za koje je vezano mnogo emocija, tako da se mnogi uzgajivači drže za posljednju slamku spasa”, kaže Shannon Shepp s Instituta za agrume na Floridi, komentirajući činjenicu da su mnogi i poslu već propali.

Voće kao suho zlato: Za dva manga iskeširali 2.000 eura!

Bolest ozelenjavanje agruma prvi put je registrirana prije devet godina u Floridi. Prenose je sićušni insekti iz Azije zvani Silidi.
Lijeka za bolest još nema, no znanstvenici užurbano rade kako bi ga pronašli. Određeni napredak je postignut, no konkretno rješenje nije na vidiku.

Povratak na Net.hr