Loša vijest za menadžere hrvatskih banaka

Njemački bankari su javnosti priznali pravo na nezadovoljstvo zbog visokih nagrada djelatnicima koji su primali astronomske cifre, a sada su suočeni s tužbama, između ostaloga, i za lažno prikazivanje profita. Odlučili su sniziti bonuse svojih menadžera i isplaćivati ih svakih pet godina.

Ovu je odluku donijela najveća njemačka banka i jedna od najznačajnijih investicijskih banka u Europi, Deutche Bank, koja je objavila kako će u sklopu novih planova sniziti bonuse svojih menadžera i isplaćivati ih jednokratno, svakih pet godina, ovisno o poslovanju. Na upit pripremaju li i hrvatski bankari slične mjere, iz najvećih domaćih banka upozoravaju da je DB investicijska banka, dok su oni komercijalne banke, ali ističu i kako će se držati propisa domaćih i međunarodnih regulatora, koji su težište promjena u nagrađivanju menadžera stavili baš na investicijske banke.

Iz Erste banke su tako za Novi list najavili da će najvjerojatnije dodatno smanjiti nagrade vodećim ljudima, iako očekuju rast, a iz Hypo banke su kazali da tih nagrada neće biti u 2012. godini.

PBZ i Zaba tvrde da su usklađeni sa smjernicama EBA

Iz ostalih velikih banka nisu dali precizni odgovor na pitanje o bonusima. Iz PBZ-a poručuju da je politika nagrađivanja menadžmenta u nadležnosti NO-a i matične banke iz Italije, ali da je ona usklađena s regulativom i smjernicama EBA, europskog tijela za nadzor banaka te s uputom Odbora europskih nadzornih tijela bankarskog poslovanja. To, napominju, znači uvođenje pravila oko naknada, pa su i u PBZ-u ukupne naknade ključnog menadžmenta razgraničene na fiksni i varijabilni dio u omjeru 40 posto fiksni i 60 posto varijabilni dio. Isplata varijabilnog dijela odgađa se na vremensko razdoblje do pet godina i 50 posto se isplaćuje u dionicama banke.

U Zagrebačkoj banci također tvrde da su uskladili sustav nagrađivanja s najnovijim smjernicama domaćeg i međunarodnog regulatora, ali ne otkrivaju imaju li planova o smanjenju naknada. Upozoravaju da je nagrađivanje menadžera u Zagrebačkoj banci usklađeno s profilom komercijalne banke i bitno se razlikuje od nagrađivanja investicijskih bankara gdje su regulatori išli na promjene.

Iz RBA su poručili samo da je “Deutsche Bank investicijska banka s operacijama na globalnom tržištu, a Raiffeisen banka je lokalna komercijalna banka pa se perspektive i ograničenja u poslovanju ne mogu uspoređivati”.

Povratak na Net.hr