Banke ne žele dati kredit za nabavu novih vlakova

Nabava 44 nova vlaka za HŽ Putnički prijevoz, vrijedna 1,6 milijardi kuna, iako se iz Vlade najavljuje kao dio velikog investicijskog ciklusa u željeznicu, ne ide nimalo glatko jer još uvijek nije osiguran novac za taj projekt.

HŽ Putnički prijevoz još je u travnju ove godine raspisao javni natječaj za kredit kojim bi se financirala nabava novih vlakova, no na taj natječaj nije se javila ni jedna financijska institucija.

To je zadalo velike probleme i toj tvrtki i resornom Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture jer im je poremetilo planove za sklapanje ugovora s proizvođačima željenih vlakova – Končarem i TŽV Gredeljem, koji su dobili taj posao na javnom natječaju koji je bio raspisan prije natječaja za kredit.

Stoga je HŽ Putnički prijevoz krenuo u izravne pregovore s jednom svjetskom bankom oko tog kredita, a koji se ovih dana intenzivno vode. No uvjeti tog kreditiranja neće, doznaje Večernji list, biti baš povoljni.

Razlog nezainteresiranosti banaka za kreditiranje nabave novih vlakova unatoč državnom jamstvu jest loša gospodarska situacija u zemlji, loš hrvatski kreditni rejting i teško stanje u tvrtki koja bi podigla taj kredit.

Veliki posao

HŽ PP tvrtka planira nabaviti 32 elektromotorna vlaka – 16 za prigradski i 16 za regionalni prijevoz te 12 dizel-vlakova za regionalni prijevoz. Posao za isporuku 44 vlaka na natječaju su dobile tvrtke Končar i Gredelj.

HŽ PP do 2020. godine planira nabaviti ukupno čak 148 novih motornih vlakova.

Povratak na Net.hr