"SOCIJALNO NEOSJETLJIVO"

Bankari: Vladino rješenje za švicarce pogoduje bogatima, a platit će ga porezni obveznici

“Najavljeno socijalno neosjetljivo rješenje pogoduje u najvećoj mjeri interesu imućnijih korisnika kredita, a ne onima koji su lošijeg materijalnog položaja i koji su kreditom doista rješavali stambeno pitanje”, poručuju iz Hrvatske udruge banaka osvrćući se na Vladino rješenje problematike kredita u švicarskim francima.

Problematika kredita u švicarcima ovog bi se tjedna trebala naći na dnevnom redu sjednice Vlade. Prema pisanju brojnih medija, Vladin zakonski prijedlog potpuno će izjednačiti položaj građana s kreditima u švicarskim francima s položajem građana koji imaju stambene kredite u eurima. Odnosno krediti u švicarcima moći će se pretvoriti u one s eurima, a pritom bi se izračunao dio glavnice koji bi banke otpisale svojim dužnicima. Trošak konverzije bi, prema najavama iz Vlade snosile banke.

Vlada ne poštuje presudu Vrhovnog suda

Prijedlog rješenja Vlade banke još nisu dobile na uvid. Iz Hrvatske udruge banaka ističu samo kako je jedino pravilno održivo rješenje ono temeljeno na dobrovoljnosti, jasnim socijalnim kriterijima i podjeli troška, što su tražili i EK, MMF te Svjetska banka.

“Najavljeno socijalno neosjetljivo rješenje pogoduje u najvećoj mjeri interesu imućnijih korisnika kredita, a ne onima koji su lošijeg materijalnog položaja i koji su kreditom doista rješavali stambeno pitanje. Hrvatska udruga banaka izražava zabrinutost da bi trošak neodrživog zakonskog rješenja koje ne poštuje niti nedavnu presudu Vrhovnog suda koja je izrijekom potvrdila valjanost ugovora s valutnom klauzulom u CHF, na kraju mogli platiti porezni obveznici”, stoji u priopćenju koje su poslali iz HUB-a.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr