HT-u pala dobit, ali dijeli veću dividendu

Ovo je bila izazovna godina, rekao je u komentaru poslovnih rezultata za 2009. godinu predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić. Tvrtka je ostvarila pad dobiti od 12,4 posto, no Uprava ipak predlaže veću dividendu nego prošle godine.

T-Hrvatski Telekom poslovao je u prošloj godini s padom prihoda za 3,1 posto, na 8,5 milijardi kuna, dok mu je čista dobit pala za 12,4 posto, na 2,02 milijarde kuna, no predlaže dividendu od 34,05 kuna po dionici, što je za 13,5 posto više nego u prošloj godini, priopćeno je danas iz te tvrtke, prenose agencija Hina i portal bankamagazine.hr.

Uprava i Nadzorni odbor T-HT-a predlažu isplatu dividende u iznosu od 34,05 kuna po dionici. Pravo na dividendu imat će dioničari upisani u Središnje klirinško depozitarno društvo na dan održavanja Glavne skupštine dioničara, planirane za 21. travnja. Dividenda će biti isplaćena 17. svibnja 2010.

Po punom paketu koji je bio ponuđen u IPO-u kompanije, a sadrži 69 dionica, dioničaru će biti isplaćeno 2.349 kuna.Ukupno bi dioničarima trebalo biti isplaćeno 2,79 milijardi kuna, a 759,9 milijuna kuna raspodijeljeno u zadržanu dobit.

U prošloj je godini broj korisnika T-Mobilea porastao za 6,3 posto, na 2,86 milijuna. Baza pretplatnika povećana je za 13,5 posto, na gotovo 920.000, ili 32,2 posto ukupnog broja korisnika. Broj prepaid pretplatnika povećao se za 3,2 posto.

Prihodi T-Mobilea su se smanjili za 5 posto, što je rezultat recesije i nametnutih poreza, poručuju iz T-HT-a, a prenosi Hina.

T-Com je, pak, zabilježio povećanje prihoda od interneta za 27,7 posto, na 1,1 milijardu kuna. Broj pretplatnika ADSL-a povećao se za 17,4 posto, na gotovo 555.000, dok se broj pretplatnika IPTV-a povećao za 74,1 posto, na gotovo 236.000.

“Ovo je bila vrlo izazovna godina za Hrvatsku, ali s obzirom da smo predvidjeli pritisak koji će recesija izvršiti na naše poslovanje, godinu smo započeli s prioritetom zaštite prihoda i marži. Zadovoljstvo mi je izjaviti da je naša strategija bila djelotvorna i da smo ostvarili stabilne rezultate koji odražavaju visoku kvalitetu usluga i strogu kontrolu troškova pomoću kojih smo se uhvatili u koštac s recesijom. Nadalje, vjerujem da naši rezultati pokazuju važnost usluga T-HT-a za hrvatsko gospodarstvo. Uspješno smo reorganizirali Grupu tako da možemo još učinkovitije usluživati korisnike i vjerujem da ćemo biti spremni za napredovanje kada se gospodarstvo počne oporavljati”, kazao je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor T-HT, u obrazloženju poslovnih rezultata.

U zadnjem lanjskom tromjesečju, pak, prihodi T-HT Grupe smanjeni su za 7,6 posto, na 1,99 milijardi kuna, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

Bankamagazine.hr piše kako su analitičari Raiffeisen Centrobanka očekivali da će kompanija izvijestiti o 7,3 posto nižim prihodima u zadnjem lanjskom tromjesečju. No, dividenda je premašila njihovu procjenu od 26 kuna.

Analitičari Erste banke očekivali su, pak, pad prihoda T-HT-a u četvrtom lanjskom kvartalu za 7,5 posto.ž

Prihodi od nepokretne telefonije u zadnjem tromjesečju pali su 12,5 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, na 591 milijun kuna, dok prihodi od internetskih usluga i dalje snažno rastu, i to za 21,6 posto, na 301 milijun kuna. Porasli su snažno i prihodi od veleprodaje, za 32,9 posto, na 185 milijuna kuna. Prihodi od pokretne telefonije, pak, smanjeni su 16,6 posto, na 867 milijuna kuna. Neto dobit u zadnjem tromjesečju je bila 34,3 posto niža, i iznosila je 277 milijuna kuna, piše bankamagazine.hr.

Povratak na Net.hr