TIŠE I OD TIŠINE

HRVATSKI IT STRUČNJACI OSVAJAJU MILIJUNSKO TRŽIŠTE: Najponosniji su na svoje bešumno računalo!

Računala tvrtke mikronis uskoro bi s emogla naći na tržištu većem od stotinu milijuna ljudi, a ono najatraktivniej među njima jest bešumno računalo.

Ekipa tvrtke Mikronis razvila je nekoliko vrsta računala koje uskoro planiraju plasirati na tržište veće od sto milijuna ljudi, piše Dnevnik.hr. Između ostalog, proizveli su i Avenio Workstation – računalo vrijedno 100.000 kuna, koje sadrži gigantski workstation od čak 1024 GB RAM-a. Ali i bešumno računalo – Avenio Studio. Ekipa koja je radila na njemu istaknula je da u Hrvatskoj nisu mogli pronaći prostoriju koja bi bila tiša o njega.

U svemu im je pomogao i producent Matko Šašek koji tvrdi kako je to odličan proizvod baš za glazbenu industriju jer se na snimkama uvijek do neke razine čuje šum računala koje snima.
”Dobio sam zadatak da izmjerim razinu šuma, ali nisam uspio jer je tiši od razine šuma prostorije. Sve ima neku dozu šuma, a nismo imali prostor bez imalo zvuka. Nije prirodno za ljudski mozak da akustika uopće ne postoji. Prostorija u kojem smo ga testirali bila je glasnija od njega, a to je bila najtiša prostorija koju smo pronašli”, priča producent.

Uskoro u Ukrajini, Češkoj, Poljskoj…

Na bešumno računalo tim koji ga je proizveo je najponosniji i to zbog toga što je razvoj trajao dosta dugo i jer su radili dok nisu postigli potpunu tišinu. “Neki dijelovi ipak se čuju, ali kućište upija neželjene zvukove. Hlađenje je pasivno”, kazali su novinarima.

Svoja super računala hrvatska ekipa ponudila je i stranom tržištu, a u tijeku su pregovori oko prodaje u primjerice Ukrajini, Češkoj, Poljskoj… Iako su na hrvatskom tržištu već deset godina, tek u posljednje tri godine počela je njihova priča o razvoju tih računala.

Povratak na Net.hr