TOP 50

HRVATSKI DRAGULJI: Šest hrvatskih tvrtki među najbrže rastućima u srednjoj Europi

Među pedeset najbrže rastućih tvrtki u srednjoj Europi, na ljestvici koju je sastavio Deloitte, nalazi se i šest hrvatskih dragulja. Riječ je tvrtkama koje se bave softverima, digitalnim marketingom, a među njima su i Rimac Automobili.

Na listi 50 najbrže rastućih srednjoeuropskih tvrtki Deloittea nalazi se i šest hrvatskih. Riječ je o tvrtkama Gauss, Rimac automobili, Axilis, Telum, Hangar 18 i Serengeti, od kojih se većina bavi softverom, i one se nalaze na sredini ljestvice, piše Novi list.

Najbolje je pozicionirana osječka tvrtka Gauss koja se nalazi na 19. mjestu i koja posluje već četiri godine. Kada su krenuli imali su nekoliko zaposlenih u malom uredu, dok danas broje 75 stalno zaposlenih stručnjaka u različitim područjima, prosječne dobi od samo 28 godina, posebno spremnih za kompleksne ICT projekte. Danas su agencija za razvoj kvalitetnih web i mobilnih rješenja.

Gauss slijede Rimac Automobili, tvrtku koja je dio realne tehnologije. “Tvrtka je samo u 2016. narasla za gotovo 100 zaposlenih ljudi. Od 2015. do danas s 20-ak zaposlenih došli smo na više od 200. Ove godine smo imali smo svjetsku premijeru produkcijskog primjerka prvog svjetskog električnog hyper automobila Concept_One, koji se kroz novinarske testove pokazao najbržim hyper automobilom na svijetu. Na to smo posebno ponosni. Započeli smo brojne projekte s velikim proizvođačima automobila, od razvoja pojedinačnih sustava do prototipnih vozila. Povećali smo kapacitete, kako proizvodnih tako i R&D odjela, a naši su planovi dodatno širiti poslovanje i kapacitete. U završnoj smo fazi drugog kruga investicija, što će također biti značajna stepenica u budućnosti”, poručuju zadovoljni iz te tvrtke.

Poljaka najviše

U prvih troje smjestila se i zadarska tvrtka Telum, koja se bavi digitalnim marketingom. S radom su počali 2008. kada su razvijali softver za vođenje Google AdWords kampanja, a s vremenom su se transformirali u digitalnu agenciju. I dalje razvijaju vlastite alate. “Ove godine smo razvili platformu za nativno oglašavanje Midas koja nepuna dva mjeseca od lansiranja dnevno ima 20-tak milijuna posluživan ja sadržaja. Uz Deloitteovu ljestvicu i lansiranje Midas platforme, ove godine nam je važno što smo postali Premier Google Partneri”, kaže direktor Mario Ivić, dodajući kako imaju pet zaposlenih.

Inače, na Deloiteovoj ljestvici najviše je poljskih tvrtki.

Povratak na Net.hr