Hrvatska kao energetska sila: Stiže novac za gradnju LNG terminala na Krku

Europska unija želi da Hrvatska ubrza gradnju LNG terminala u Omišlju na Krku i spremna joj je u tome pomoći.

To je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, glavna poruka koju je predsjedniku Ivi Josipoviću i njegovim suradnicima, s kojima se u utorak sastao u Dubrovniku, prenio povjerenik Europske komisije za energetiku Guenther Oettinger.

“Oettinger nam je prenio apsolutnu podršku EU u gradnji LNG-a. To će Hrvatsku znatno bolje pozicionirati na energetskoj karti Europe”, kazao je jedan od sugovornika, dobro upućen u sadržaj razgovora s Oettingerom.

Treba puno raditi

“Od nas se očekuje da radimo brzo, da predlažemo projekte i da ih brzo provedemo u djelo”, dodaje izvor i podsjeća da je EU terminal za ukapljeni plin na Krku već uvrstio na popis važnih projekata. Slične poruke u posljednje vrijeme stižu i iz SAD-a.

Interes Zapada je, sada je to već i jasno definirano, gradnja plinovoda koji će povezati dva LNG terminala – onaj u Omišlju s onim u Swinoujscieu na poljskoj obali Baltika. Time će se stvoriti transverzala Omišalj – Swinoujscie, koja bi Europu trebala učiniti manje ovisnom o ruskom plinu, a time i o ruskoj politici.

Načelnu podršku ubrzanju gradnje LNG terminala na Krku dala je, kako doznajemo, i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se u utorak u Dubrovniku susrela s predsjednicima osam država regije, okupljenih u Brdo-Brijuni procesu.

Povratak na Net.hr