KUPNJA DEVIZA

HNB OTKUPIO 405 MILIJUNA EURA: To je jedna od najvećih intervencija zadnjih godina, evo zašto su to učinili

Podsjetimo, lani je HNB pet puta intervenirao na deviznom tržištu, svih pet puta kupnjom deviza od komercijalnih banaka.

Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je intervenirala na deviznom tržištu – otkupila je od banaka 405,5 milijuna eura, po prosječnom tečaju od 7,453515 kuna za jedan euro, čime je u sustav ‘ubacila’ nešto više od tri milijarde kuna.

HNB intervencijom na deviznom tržištu nastoji spriječiti aprecijacijske pritiske na kunu. Naime, kuna prema euru jača zadnjih desetak dana pa je na danas utvrđenoj tečajnoj listi središnje banke tečaj eura skliznuo na 7,44 kune za jedan euro.

Podsjetimo, lani je HNB pet puta intervenirao na deviznom tržištu, svih pet puta kupnjom deviza od komercijalnih banaka. U pet intervencija ukupno je prošle godine otkupila od komercijalnih banaka 947 milijuna eura.

Današnja intervencija, pak, je jedna od najvećih u zadnjih 18 godina. Najveća intervencija do sada bila je krajem 2016. godine (28. prosinca 2016.) kada je HNB od banaka otkupio 438,3 milijuna eura, po srednjem tečaju od 7,564733 kune.

Povratak na Net.hr