HEP-ovci otkrili plan subvencioniranja žarulja

Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević kaže kako u njegovom mandatu neće biti poskupljenja struje, ali će biti otpuštanja radnika. Također, najavio je da od jeseni kreću s projektom subvencionirane kupnje posebnih štednih žarulja za građane.

Koračević je u razgovoru za Dnevnik Nove TV najavio otpuštanja radnika, budući da, kako je kazao, u HEP-u ima previše “neproizvodnih radnika u odnosu na slične tvrtke u inozemstvu”. Kazao je i da će svi otpušteni radnici biti adekvatno zbrinuti.

“Do konca godine tisuću, i onda razlika idemo s dopunom staža po uobičajenim procedurama, ali u mandatnom periodu procjenjujemo oko 3,5 tisuće”, kazao je Koračević.

Što se tiče mogućih poskupljenja električne energije, Koračević je takvu mogućnost odbio. “Građani mogu biti potpuno sigurni, ne postoji nikakva opasnost ili prijetnja da se njima desi bilo kakvo poskupljenje. U mom mandatnom periodu”, kazao je Koračević.

Subvencionirane štedne žarulje za građane

Otkrio je i da za jesen u HEP-u spremaju projekt subvencionirane kupnje posebnih štednih žarulja za građane.

“Sa dvije žarulje u domaćinstvu, vi ste sebi pokrili onu razliku koja vam se pojavila s našim poskupljenjem struje”, kazao je Koračević. Subvencionirat će se i kupnja solarnih ploča za grijanje vode kako bi se smanjila uporaba električnih bojlera.

“Otprilike dva kvadrata solarne ploče koja zagrijava toplu vodu je zamjena za 80-litreni bojiler”, kazao je Koračević.

HEP u minusu 80 milijuna kuna

Što se poslovanja HEP-a tiče, Koračević je kazao da je HEP-ov minus trenutačno na oko 80 milijuna kuna. Situacija bi bila bolja da nije ekstremne suše. “Mi smo predvidjeli da bi ova godina trebala biti pozitivna i ja se još uvijek nadam da će biti pozitivna”, kazao je predsjednik Uprave HEP-a.

Najavio je da bi se iduće godine trebalo graditi pet proizvodnih objekata, uključujući sporne Plomin i Omblu ako se studije s tim slože. Investicije vrijedne dvije milijarde eura financirat će se novim zaduživanjem, a radovi na elektranama trebali bi početi u veljači 2013. godine.

Povratak na Net.hr