HEP sprema ovrhe za svojih 1.700 zaposlenika

Uprava Hrvatske elektroprivrede, istodobno sa sklapanjem kolektivnog ugovora sa sindikatima zbog kojeg su je javno napali ministar financija Slavko Linić i dio medija s optužbama za rastrošnost u korist radnika, obavlja pripreme za stavljanje ovrha na plaće svojih 1.700 zaposlenika.

U pozadini takvog ponašanja Uprave HEP-a jest dugogodišnji spor kompanije sa zaposlenicima zbog nasilnog i presudom Vrhovnog suda nezakonito utvrđenog raskida kolektivnog ugovora 27. prosinca 2000., nakon čega su uslijedile tužbe 1.700 radnika okupljenih u Nezavisnom sindikatu radnika HEP-a.

“Postojanje duga ne sporimo jer je pravno utemeljen, drugo je pitanje njegova pravednost. Spremni smo sjesti za stol s Upravom i pregovarati o njegovu ukupnom iznosu i uvjetima povrata. Držimo duboko nemoralnim i nekorektnim da se od strane dijela Uprave HEP-a ide s maksimalnim odštetnim zahtjevima i s ovrhama na plaće radnika u ovim teškim vremenima, dok država oprašta kamate na porezna dugovanja svojim dužnicima”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju predsjednik NSRHEP-a Luko Marojica.

Sindikat: Idu džonom

Zbog čega Uprava ne želi razgovarati i pregovarati sa sindikatom, nego ide džonom, kaže Marojica, koji ne želi javno spekulirati zašto otvaraju novu frontu u aferama ionako krcatom HEP-u.

Uprava, naime, sada traži da radnici vrate sve što su dobili po pravomoćnim sudskim presudama za raskid kolektivnog ugovora, plus kamate te sudski i troškovi odvjetnika Uprave HEP-a. Prema procjenama, ukupni iznos tako zamišljenog duga radnika nekoliko je puta veći od iznosa koji su primili po pravomoćnim presudama u svoju korist! S tim da je najveći dio radnika koji su dobili pravomoćne presude u svoju korist ostvario odštetu od oko 7.500 kuna.

Nevjerojatan obrat

Zasad nema ni približnih procjena koliko bi članova NSRHEP-a moglo biti obuhvaćeno naplatom i u kojem iznosu.

Zvuči nevjerojatno da nakon pravomoćnih sudskih presuda i spomenutog stava Vrhovnog suda može doći do potpunog obrata i da strana u sporu kojoj je odšteta već isplaćena može doći u situaciju da vraća novac i pripadajuće kamate i troškove!

Iz Uprave HEP-a je potvrđeno kako su pokrenuti postupci žurne naplate uz moguće ovrhe prema radnicima članovima Nezavisnog sindikata radnika HEP-a.

Povratak na Net.hr