Gubitak posla joj donio drugu karijeru i veliki uspjeh

Zadranka Marica Jakoliš nekoć je radila za stolom, računajući ili pišući račune. Danas je uspješna u sasvim drugom poslu. Iskoristila je mogućnost dodatnog obrazovanja, vratila se svojim korijenima i započela unosan posao koji postupno širi.

Marica Jakoliš danas je poljoprivrednica, osposobljena da svoje rajčice i mrkve plasira i prodaje ne samo na domaćem, nego i na europskom tržištu. Iako svoje proizvode za sada ne plasira na tržnici, protekle četiri godine svoju ekološki uzgojenu hranu u Stankovcima prodaje na sajmovima, a organizirala je i kućnu dostavu u Zagrebu, Splitu, Šibeniku i Zadru. Prije bacanja u poljoprivredne vode, Marica je godinama radila u knjigovodstvu, ali je gotovo preko noći ostala bez posla, pa se vratila korijenima.

Odlučila je napraviti karijeru u poljoprivredi, pa je prije dvije godine postala vinar i vinogradar, a nedavno je stekla i diplomu licencirane poljoprivrednice, uzgajivačice voća i povrća.

“Proizvodim pedesetak vrsta povrća i voća. Tako imam osam vrsta rajčica od kojih ću proizvoditi umake, koje još nitko ne radi”, priča ova poljoprivrednica za Deutsche Welle, predstavljajući svoje proizvode: krumpir, luk, češnjak, blitvu, sve vrste kupusa, mrkvu, peršin, celer, lubenice, dinje… Osim svježeg voća i povrća, Marica je na tržište već plasirala i prerađene proizvode, pa tako nudi ajvar, džemove, vino i rakiju. Na pitanje koji joj je cilj, Marica odgovara: “Za sada je u prvom planu udvostručenje proizvodnje, koja je prošle godine bila oko 30 tona.”

Iskoristila tečajeve i radionice

No, svega toga možda i ne bi bilo da se ova bivša računovotkinja nije odlučila iskoristiti izobrazbu koja se organizira u sklopu Programa ujedinjenih naroda za razvoj, ponajviše u Zadarskoj, ali i Ličko-senjskoj županiji. Riječ je o radionicama i tečajevima koji poljoprivrednike pripremaju za ‘ulazak u budućnost’. Na pitanje kako se odlučila na edukaciju i stjecanje diplome, Marica kaže da je željela biti potpuno spremna za Europsku uniju.

“Meni nije dovoljno samo proizvoditi i prodati. Željela sam se držati zakona jer smo već skoro u EU. Tako sam htjela imati sva potrebna uvjerenja i sve što je potrebno da bih mogla normalno funkcionirati na tržištu”, kaže Marica.

Inače, njen tim čini još nekoliko osoba, uglavnom članova obitelji, a kada je vrijeme berbe zapošljavaju se sezonski radnici. No, u čitavom poslu glavna je baka Ana Perica, 82-godišnja Maričina majka, koja sama vodi brigu o vinogradu te o kokama i svinjama, koji su ključni u proizvodnji komposta. Da im se uspjeh smiješi, potvrđuju i prvi dani 2012. godine: Marica je u pregovorima s pogonom za preradu rajčica, a u postupku je ishođenja dozvole za štand na zadarskoj tržnici…

Povratak na Net.hr