MinGorp odgovorio Net.hr-u

GRIJANJE ĆEMO PLAĆATI SAMO JEDNU STOTINU CIJENE? Ministarstvo to odbija, nema greške u formuli!

Nakon što je profesor matematike Aleksandar Hatzivelkos (na slici) na svojem blogu napisao i obrazložio da je zbog navodne nevjerojatne greške u Pravilniku o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju grijanje moguće plaćati svega jednu stotinu dosadašnje cijene, o čemu smo pisali u petak, obratili smo se za pojašnjenje Ministarstvu gospodarstva.

Iz Ministarstva su nam nakon konzultacije sa stručnim službama odgovorili da greške nema. No, krenimo redom.

Hatzivelkos je na svome blogu napisao da Pravilnik sadrži jedan matematički nepismeno složen stavak koji omogućava svim građanima Republike Hrvatske koji u stanovima imaju ugrađene razdjelnike topline, plaćanje stotine iznosa računa. Ustvrdio je da je zbog toga što je jedna od veličina koje se uključuju u formulu izražena u postocima u formolu piše kao broj manji od jedan. Slijedom toga, tvrdi Hatzivelkos, računi se umanjuju.

formula-obrac48dun1

Odgovor Ministarstva gospodarstva

Međutim, Ministarstvo je odbilo takvo tumačenje. Njihov odgovor na upit Net.hr-a donosimo u cijelosti.

“Formula koju spominje inženjer matematike Aleksandar Hatzivelkos s Veleučilišta u Velikoj Gorici primjenjuje se od stupanja na snagu prvog Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju (NN 139/08), odnosno od 01.01.2009.

Primjena ove formule je jednostavna i radi se o činjenici da se isporučena toplinska energija koja se izmjeri na zajedničkom mjerilu toplinske energije, odnosno na obračunskom mjernom mjestu u toplinskoj podstanici mora raspodijeliti na pojedine stanove, te se ona dijeli prema udjelu površine stana u određenom postotku, odnosno prema udjelu očitanja razdjelnika.

Vrijednosti UR i UPOV u formulu se uvrštavaju u veličini koja je izražena u iznosu postotka, dakle UR je od 50 do 90, odnosno UPOV je od 50 do 10. Svima je jasno da se takvom raspodjelom na pojedine stanove mora raspodijeliti sva isporučena toplinska energija, a ne neki njezin dio što bi se dogodilo u slučaju kako sugerira g. Hatzivelkos,” odgovorilo je Ministarstvo.

Drugim riječima, ništa od značajne uštede.

NEVJEROJATAN PROPUST: Evo kako račune za grijanje možete smanjiti na JEDNU STOTINU!

Zašto se moraju ugraditi razdjelnici?

Ministarstvo u svome odgovoru podsjeća i zbog čega se ugrađuju razdjelnici i individualni mjerni uređaji. Radi racionalnijeg korištenja energije. Iz ministarstva podsjećaju i da neugrađivanje razdjelnika sa sobom povlači kazne, te da se rokovi, od kojih neki ističu krajem ove godine, neće mijenjati.

“Direktiva 2012/27/EZ o energetskoj učinkovitosti, koja je transponirana u energetsko zakonodavstvo Republike Hrvatske propisala je obvezu vlasnicima stanova da radi racionalnijeg korištenja energije odnosno provođenja mjera energetske učinkovitosti, moraju ugraditi

–          uređaje za regulaciju odvajanja topline ili

–          uređaje za lokalnu podjelu isporučene toplinske energije/razdjelnik ili

–          uređaje za mjerenje potrošnje toplinske energije.

Na taj se način, uspješno locira potrošnja na samom mjestu potrošnje, a što je preduvjet za osiguravanje transparentnog obračuna potrošnje toplinske energije kako unutar stana tako i kao zajednička potrošnja svih stanara unutar jedne zgrade.

Zakon o tržištu toplinske energije određuje da su svi vlasnici samostalnih uporabnih cjelina koje imaju više od 70 samostalnih uporabnih cjelina, a spojene su na toplinski sustav, dužne ugraditi uređaje za regulaciju odavanja topline i uređaje za lokalnu razdiobu isporučene toplinske energije (razdjelnik) ili mjerila za mjerenje potrošnje toplinske energije  do 31. 12. 2015. u svaku samostalnu uporabnu cjelinu.

Svi vlasnici samostalnih uporabnih cjelina unutar zgrade/građevine izgrađene do dana stupanja na snagu ovoga Zakona koje imaju 2 (dvije) ili više samostalnih uporabnih cjelina, a spojene su na toplinski sustav dužne su ugraditi predmetne do 31. 12. 2016.u svaku samostalnu uporabnu cjelinu.

Važno je naglasiti da je Direktiva imala za namjeru i da Republika Hrvatska, kao država članica  prati i otvaranje tržišta u proizvodnji i ugradnji razdjelnika i drugih mjernih uređaja, što se treba prepoznati kao prilika i za domaću proizvodnju i industriju.

Za neugrađivanje razdjelnika odnosno drugih mjernih uređaja u samostalne uporabne cjeline odnosno stanove, do predviđenih rokova, Zakonom o tržištu toplinskom energijom je propisana novčana kazna.

Trenutačno se ne namjeravaju mijenjati zakonski rokovi, koji su i dio europske direktive”, piše u odgovoru Ministarstva gospodarstva Net.hr-u.

Povratak na Net.hr