GOLDMAN SACHS TVRDI

ALARMANTNA PROGNOZA: ‘Britanija će 2017. uroniti u recesiju, to će uzdrmati svijet’

Goldman Sachs predviđa da će Velika Britanija početkom 2017. doživjeti blagu recesiju uzrokovanu glasovanjem o izlasku iz EU-a.

Ekonomisti su također snizili i prognozu globalnog rasta ekonomije za 2016. godinu, ali za svega 0,1 pa tako sada iznosi 3,1, piše CNBC.

Njihov BDP će također pasti za 2,75 posto u sljedećih 18 mjeseci zbog općeg ozračja ‘povećane nesigurnosti i propadanja trgovinskih odnosa’, tvrde Jan Hatzius, Jari Stehn i Karen Reichgott iz Goldman Sachsa.

I NJEGA BRINE BREXIT: Papa upozorio da Europskoj uniji prijeti ‘balkanizacija’

Predviđaju da je rast BDP-a Velike Britanije ove godine bio 1,5 posto, što je za 0,5 posto manje od rasta koji je bio predviđen, dok banka predviđa rast od 0,2 posto za sljedeću godinu, što bi bio pad od čak 1,8 posto u odnosu na predviđanja donesena prije glasovanja o izlasku iz EU-a.

Ekonomisti su naveli i promjene koje će zadesiti britansku ekonomiju zbog rezultata referenduma. ‘Trgovinski ugovori će se izjaloviti, posebno ako izvoz vrijednih usluga (kao što su financijske usluge) prema Uniji postane otežan. Nesigurnost oko dugoročnih faktora imat će utjecaj i na ustezanje kompanija oko kratkoročnih investicija. To će se odraziti na sniženu britansku potražnju za uvozom i na reguliranje financijskog sektora snažnom valutom.

A ON JE BIO ZA IZLAZAK IZ UNIJE! Ovo je čovjek čiju peticiju potpisuju milijuni protivnika Brexita

BDP eurozone će također pasti za 0,5 u sljedeće dvije godine pa će tako iznositi 1,25 posto, a to će se odraziti i na američki rast koji će pasti za 0,25 na 2 posto.

Stručnjaci naglašavaju da su ove projekcije temeljene ne prvotnom valu negativnih promjena iza kojih slijedi stabilizacija, no ako se ekonomija ne oporavi prema njihovim predviđanjima posljedice bi mogle biti i gore.

Povratak na Net.hr