Hrvatska tvrtka među 240 svjetskih kompanija najboljih za rad

Američki časopis The Scientist proglasio je hrvatsku tvrtku Genos d.o.o. top-kompanijom za rad u na području znanosti o životu u ovogodišnjoj anketi ‘Best Places to Work Industry’.

Istraživanje je rađeno online, u razdoblju od 31. kolovoza do 26. studenoga 2012. godine, a u anketi su sudjelovali zaposlenici 240 kompanija, uključujući i najpoznatije američke biotehnološke tvrtke s velikim brojem istraživača.

U anketi su, među ostalim, ocjenjivali zadovoljstvo poslom, istraživački okoliš i menadžment. Premda ima samo 25 zaposlenika, Genos, koji je prvi put sudjelovao u anketi, zauzeo je prvo mjesto i našao se ispred američkih biotehnoloških tvrtki Vitae Pharmaceuticals, Acceleron Pharma, OpenEye Scientific Software, Inc. i Wyatt Technology Corporation. Nadmašio je čak i poznatu kalifornijsku biotehnološku tvrtku Genentech (dio korporacije Roche), sa 12.300 zaposlenika, koja je prije nekoliko godina bila proglašena najboljim mjestom za rad u izboru magazina Fortune.

Prvi privatni DNK laboratorij

Tvrtka Genos prvi je privatni DNK laboratorij u široj regiji i jedna od vodećih znanstvenih institucija u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Genos je 2007. utemeljio molekularni biolog Gordan Lauc sa Sveučilišta Zagreb.

Američki časopis ističe i da Genos sudjeluje u velikim kolaborativnim projektima EU, poput onoga u kojem zajedno sa znanstvenicima Sveučilišta Edinburgh nastoji identificirati biomarkere upalnih crijevnih bolesti. Europska komisija do sada je znanstvenicima iz Genosa odobrila šest projekta u sklopu FP7.

“Sve se razvija brzo. Uistinu je uzbudljivo biti u mladoj start-up kompaniji”, američki časopis citira voditelja razvoja proizvoda u Genosu Mislava Novokmeta. Taj mladi znanstvenik u Genosu radi od 2009. godine, a početkom ove godine doktorirao je na Sveučilištu Osijek.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr