Gdje ćete u Hrvatskoj najlakše, a gdje najteže pronaći posao?

Izgubite li posao u gradu Zagrebu ili Puli, šansa da ćete naći drugo zaposlenje, unatoč velikoj nezaposlenosti, ipak postoji. No, ako bez posla ostanete u Petrinji ili Đakovu, mogućnost novog zapošljavanja doista je jednaka nuli.

Do ovog poražavajućeg zaključka došao je Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) koji je analizirao broj nezaposlenih u usporedbi s ukupnim brojem stanovnika u radnoj dobi u najvećim hrvatskim gradovima.

Rezultati analize jednostavno su zastrašujući: oni pokazuju da je udio nezaposlenog u ukupnom stanovništvu u radnoj dobi još prije dvije godine dosegao udio od gotovo 20 posto!

No, da ne bi bilo zabune, nije riječ o uobičajenom mjerenju nezaposlenosti, nego o udjelu broja nezaposlenih u populaciji pojedinih gradova, što znači da bi podaci o pravim stopama nezaposlenosti, onima koji se izračunavaju kao udio u aktivnom stanovništvu, onom koje radi ili traži posao, bili još crnji, piše Jutarnji list.

Socijalna katastrofa

Najteže je stanje u Petrinji. U nekad jakom industrijskom središtu, udaljenom samo 50-ak kilometara od Zagreba, nezaposleni su još u vrijeme popisa stanovništva činili 19,5 posto ukupnog stanovništva u dobi između 15 i 65 godina. Slično je stanje i u nizu drugih hrvatskih gradova – od Vukovara i Đakova na istoku zemlje, preko Siska, pa do Kaštela i Sinja. U svima njima udio nezaposlenih u stanovništvu radne dobi iznosi 15 ili više posto, što se već može opisati kao socijalna katastrofa.

Tijekom recesije nezaposlenost u Hrvatskoj porasla za 187.000

U Vladi su izračunali da je tijekom recesije u Hrvatskoj nezaposlenost porasla za 187.000. Od toga broja, kazao je ovih dana potpredsjednik Vlade Branko Grčić, u mandatu kukuriku Vlade rast nezaposlenosti iznosi 30.000. Na to je, uostalom, ovih dana upozorila i Europska komisija, koja je u proljetnim prognozama za članice EU i kandidate Hrvatsku ocijenila kao zemlju koja je “zaglavila u recesiji” i čija se gospodarska aktivnost od 2008. do danas smanjila za 12 posto.

Za ovu godinu prognoze nisu nimalo optimistične – predviđa se daljnji pad gospodarske aktivnosti za jedan posto i daljnji rast nezaposlenosti. Zamjetniji oporavak, tvrde u Bruxellesu, nije izgledan ni u sljedećoj godini, za koju nam u Europskoj komisiji predviđaju gospodarski rast od samo 0,2 posto, uz nastavak rasta nezaposlenosti.

Svaki peti radno sposoban Hrvat traži posao

Prema najnovijim podacima HZZ-a, u Hrvatskoj je trenutno nezaposleno nešto više od 350.000 ljudi.

Hrvatska već sada po nezaposlenosti spada u sam vrh EU. Međunarodno usporediva anketa metoda mjerenja nezaposlenosti, koju koristi Eurostat, pokazuje da veću nezaposlenost od nas u EU imaju samo Grčka i Španjolska.

Povratak na Net.hr