GENIJALNI SAVJETI

PAZITE SE, MOGLO BI VAM SE OSVETITI: Na ovu zamku blagdanskog šopinga nasjednu mnogi, nemojte i vi

Predblagdanski šoping je pred vratima i već sada je dobro pripremiti se i napraviti plan kupnje kako nakon nove godine ne biste završili duboko u minusu

Šoping, popusti i akcije te primamljive blagdanske reklame mame nas da kupujemo i više nego što možemo i trebamo te da to činimo bez razmišljanja. Prije nego se upustite u razgledavanje trgovina, preporučujemo da pročitate naše savjete kako kupovati pametno i ne potrošiti više novca nego što to zapravo želite. Pronašli smo nekoliko načina kako kupovati racionalno i paziti na svoje financije.

Pratite svoj budžet preko aplikacija na mobitelu

Gotovo svaka osoba danas koristi pametni mobilni telefon, a odnedavno ga možete koristiti i za pametnu kupnju. Aplikacije koje su namijenjene za Android i IOS mogu vam pomoći izraditi popise potrebnih predmeta te tako nećete ništa zaboraviti. Uz to, postoje mnoge aplikacije koje će vam pomoći da pratite svoj budžet. Jedna od popularnih aplikacija “Spending tracker” radi tako da unesete svoj mjesečni prihod pa nakon toga postupno unosite troškove kada do njih dođe. Svoje troškove možete podijeliti po kategorijama, a možete i sami napraviti vlastite. Aplikacija je na engleskom jeziku, ali podržava hrvatsku valutu. Nakon što unesete svoj trošak, aplikacija će točno pokazati koliko vam je novca preostalo, a nudi i mogućnost pregleda mjesečnih troškova kroz grafove. Jedna od zanimljivijih aplikacija za praćenje cijena je” Devet.99 popusti” koja omogućava da odaberete omiljene proizvode, trgovine u kojima kupujete te da dodajete artikle na popise za kupnju. Ova aplikacija podsjećat će vas da kupite omiljene artikle na zadnji dan popusta, a i pokazuje popust u svim trgovinama istodobno za odabrani predmet pa možete i uspoređivati cijene. “Money manager” primjer je vrlo pregledne aplikacije za kontroliranje troškova u koju također unosite svoje prihode i troškove po kategorijama. Na vrhu ekrana će vam se u svakom trenutku pojavljivati trenutačno stanje prihoda, rashoda i količina novca koja vam je ostala. U ovoj aplikaciji integriran je i kalendar tako da možete točno vidjeti kojeg ste datuma imali određene troškove.

Koristite prednosti novih tehnologija

Provjeriti trenutačno stanje troškova na vašoj American Express ® kartici možete i unutar aplikacije My Account. Bilo da kupujete online ili u fizičkim trgovinama, aplikacija bilježi sve vaše troškove, evidenciju uplata, Membership Rewards  bodova i mnoge druge korisne stvari.  U vrijeme blagdanskih gužvi zaboravite na lutanje trgovinama i uštedite dragocjene sate obavljajući šoping preko interneta. Pregledajte sve artikle na svom ekranu i platite jednostavno i sigurno svojom American Express karticom. Ako su vam ipak draža lutanja trgovinama, uz virtualnu Amex karticu više ne morate nositi niti novačnik jer možete plaćati uz pomoć mobilnog telefona zahvaljujući inovativnoj PBZ Wave2Pay usluzi. Riječ je o usluzi beskontaktnog plaćanja mobilnim telefonom koja vam omogućava brz i siguran način plaćanja virtualnim karticama na prodajnim mjestima u Hrvatskoj i svijetu.

Planirajte veće investicije i koristite kupnju na rate

Pri kupnji nove garderobe ili kućanskih aparata unaprijed odaberite što vam zaista treba i na taj način si osigurajte da nećete imati dodatne troškove. U ovakvim prigodama također možete koristiti aplikacije za mobilni telefon na kojem ćete raditi popise potrebnih artikala. Kada točno znate što trebate kupiti i kada proučite cijene, saznat ćete da imate mogućnost korištenja svih prednosti kreditnih kartica. Ako se odlučite na kupnju više artikala u jednoj prodavaonici, ili samo jedan skuplji predmet, American Express kartica vam  omogućava plaćanje obročnom otplatom do 24 rate bez kamata i naknada.

Napravite popis za kupnju

Pri kupnji darova ili predmeta za koje mislite da bez njih nećete moći ovih blagdana nemojte se nužno usredotočiti na “it” komade koji mame poglede. Glavni razlog stvaranja popisa, korištenja online bankarstva i šopinga je štednja kroz pametnu kupnju. Popusti i akcije jako su primamljivi i često nas navedu da kupujemo nešto što nam zapravo ne treba. Često se čine kao odlična ponuda, najčešće i jesu, ali samo ako se odnose na odjevni komad koji zaista i trebate. Pri odabiru najnovijih odjevnih komada svoje garderobe dobro usporedite cijene i kvalitetu proizvoda jer tako smanjujete mogućnost prebrzog trošenja svog novca. Iako vam se nekada čini da te cipele “baš morate imati” dobro razmislite jesu li vam zaista potrebne. Bolja opcija je da se nagradite korištenjem skupljenih bodova kroz Membership Rewards program. Plaćajte karticama American Expressa, učlanite se u  Membership Rewards program i svakom kupnjom sakupljajte bodove. Kada god želite, možete te bodove zamijeniti za darove, članarine, putovanja, pretplate i mnoge druge pakete. Osim toga, American Express s odabranim prodajnim mjestima kontinuirano priprema razne pogodnosti i mogućnosti ušteda o čemu svoje korisnike, između ostalog, obavještava putem Facebooka ili newslettera.

Još više savjeta kako kupovati pametno pročitajte u velikom vodiču Net.hr-a.


Telegram Studio

Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji s American Expressom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Medije.

Povratak na Net.hr